Kabina prysznicowa - stomatolog Nowa Ruda - gąsienica gumowa - tłumacz przysięgły włoskiego Wrocław - Artur Synowiec - modne zardzewiałe dekoracje Rodzinne dania - Przepisy, Gotowanie Oczami Kobiet

Rodzinne dania

Wiosna to czas komunii, bierzmowań, chrztów i wesel. Dlatego dla gości, których zapraszamy warto przygotować uroczysty obiad. Bulion warzywny - 2 cebule - 600g marchewki - 1/2 selera - 3-4 korzenie pietruszki - 2 pory - 1 łyżka oliwy z orzechów włoskich - 1 kg kości cielęcych - 2 łyżko przecieru pomidorowego - 3 liski laurowe - 4 goździki - 1 łyżka ziaren pieprzu - 2-3 jagody jałowca - 2 gałązki lubczyku - 2-3 łyżki sosu sojowego - 2 kalarepy - kilka listków selera, pęczek szczypiorku, sól Warzywa umyte oczyścić. 400g marchwi odłożyć, pozostałe pokroić z innymi warzywami na małe kawałki. Olej rozgrzać w garnku . Na gorącym tłuszczu obsmażyć kości. Dodać przecier pomidorowy i krótko razem smażyć. Wlać 2,5 l wody i zagotować. Szumowiny zebrać łyżką cedzakową. Do bulionu dodać sól i zioła. Gotować bulion w odkrytym garnku przez ok 1 godzinę. Przelać bulion przez drobne sito i doprawić mocno sosem sojowym. Odłożone marchewki i kalarepki umyć , obrać pokroić w cienkie plasterki. Lubczyk umyć, oberwać listki. Szczypiorek umyty drobno pokroić. Do schłodzonego bulionu włożyć warzywa i powoli podgrzać. Posypać lubczykiem i szczypiorkiem. Garnek z bulionem ustawić na podgrzewaczu do potraw. Podawać z groszkiem ptysiowym lub makaronem, ułożonych w osobnych miseczkach, żeby goście mogli się sami obsłużyć. Rostbef w ziołach - 1 pęczek bazylii - 1/2 pęczka tymianku - 1 pęczek majeranku - 2 ząbki czosnku - 2 łyżki musztardy - 5 łyżek oleju z orzechów lub z kiełków - 2-3 łyżeczki soli - 2 kg rostbeftu - mielony pieprz Zioła umyć, osuszyć, oberwać listki. Ząbki czosnku obrać. Piekarnik nagrzać do temperatury 250oC. Zioła zmiksować z czosnkiem, musztardą, 4 łyżkami oliwy, solą i pieprzem. Mięso natrzeć wokól pastą ziołową. Duży kawałek folii aluminiowej posmarować na błyszczącej stronie pozostałym olejem i ułożyć na niej mięso, przykryć folią i dokładnie zamknąć. Ułożyć mięso na blasze i wsunąć do piekarnika. Po 30 minutach wyłączyć piekarnik pozostawiając pieczeń jeszcze przez 30 minut. Podawać odkrajając dla każdego z gości świeżą porcję. Ziemniaki faszerowane - 200g ziemniaków - 50 g pieczarek - 20g cebuli - 1/2 jajka - 30 ml śmietany - 5 g tłuszczu - 2 g mąki - natka pietruszki - sól i pieprz do smaku Obrane grzyby umyć i ugotować po czym drobno pokroić. Ziemniaki umyć, obrać, opłukać i wydrążyć łyżeczką. Wodę z solą zagotować, włożyć ziemniaki i wydrążone z nich cząstki, gotować kilka minut. Cebulę pokroić w drobną kostkę i usmażyć na tłuszczu. Do cebuli dodać grzyby, jajka, przetarte cząstki ziemniaków, sól, pieprz do smaku. Wszystkie składniki wymieszać. Wydrążone ziemniaki napełnić farszem, ułożyć w rondlu, polać wywarem z grzybów i dusić do miękkości. Śmietanę rozrobić z mąką, dodać do potrawy i chwilę dusić. Przed podaniem posypać natką pietruszki. Wszystkim Czytelnikom tygodnika 30minut smacznego życzy Ewa Bierda – Restauracja Darz Bór.

źródło: 30minut