Pierogi i kluski
Pierogi i kluski to źródło energii dla organizmu człowieka. Bogate w białko, błonnik i skrobie oraz w fosfor dostarczają nam przyjemności w jedzeniu, są pyszne i zdrowe choć toczą i mają dużo kalorii.
Farsz do pierogów z mięsem
1kg mięsa mielonego
Jedna czerstwa bułka
10 dag tłuszczu
Jedna cebula
2 jajka
sól
pieprz
słonina
80dag mąki
Szklanka wody
Namoczoną w wodzie bułkę odcisnąć. Pokrojoną w kostkę cebulę podsmażyć na patelni z tłuszczem. Mielone mięso ugotować i zmielić ponownie z przygotowaną wcześniej cebulą i bułką. Do powstałego farszu dodać jajko i przyprawy, dokładnie wymieszać.Kluseczki ziemniaczane z sosem ziołowym
Składniki:
- 60 dag ziemniaków,
- 3/4 szklanki mąki pszennej,
- 1 jajko,
- 1 żółtko,
- sól, pieprz, gałka muszkatułowa do smaku,
Sos;
-1/2 szklanka śmietanki 30%,
- 1/3 szklanki kwaśnej śmietany,
- 4 łyżki drobno startego parmezanu,
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki,
- 1/2 łyżki posiekanego oregano i tymianku lub mięty i bazylii,
- sól, pieprz do smaku,
Ziemniaki obrać, umyć, ugotować w osolonej wodzie. Jeszcze gorące utłuc na jednolitą masę , dodać mąkę , jajko i żółtko oraz przyprawy. Całość dokładnie wymieszać.
Oba rodzaje śmietany zagotować, dodać parmezan, posiekane zioła, sól i pieprz, podgrzewać chwilę na bardzo małym ogniu, mieszając. W dużym garnku zagotować wodę, osolić. Z ciasta formować podłużne kluski za pomocą 2 łyżeczek, kłaść je na wrzątek, gotować około 1 min. od momentu wypłynięcia na powierzchnię. Wyjąć łyżką cedzakową na półmisek. Podawać polane sosem ziołowym lub sosem grzybowym.
Można również podać z gulaszem albo jako dodatek do dań mięsnych.
Wszystkim czytelnikom Tygodnika 30 minut smacznego życzy Ewa BierdaPierogi leniwe
1 szklanka mąki
700g twarogu tłustego
3 jajka
100g masła
3 łyżki bułki tartej
sól
Twaróg dokładnie zmielić. Ok 3l lekko osolonej wody gotować na małym ogniu. jajka z Twaróg, jajka pół szklanki mąki utrzeć na masę. Pod gotującą się wodą zwiekszyć ogień. Posypać mąką stolnicę, wyłożyć na nią ciasto i formować na kształt podłużnych walców. Uformowane kawałki ciasta pokroić ukośnie na około 5 centymetrowe kawałki. Wrzucić do przygotowanej wcześniej wrzącej wody,gotować, aż pierogi wypłyną na wierzch. Po wypłynięciu gotować jeszcze ok. 2 minuty.
Wsypać bułkę tartą na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu. Ciągle mieszać aż do zarumienienia. Dodać masło, mieszać do momentu jego roztopienia. Polać pierogi masłem.
Pierogi z truskawkami
Ciasto:
- 1/2 kg maki,
- 1 jajko,
- 1/8 L wody,
- sól,
Nadzienie:
- 60 dag truskawek,
- 2 dag tartej bułki,
Ponadto:
- 5 dag maki do posypywania,
- sól,
- 25 dag śmietany
- cukier,
Mąkę przesiewamy przez sito na stolnicę - robimy stożek i w środek wbijamy surowe jajko, dodajemy sól, wodę i zagniatamy. Ciasto posypujemy mąką, robimy dość gruby wałek i dzielimy na kilka części. Każdą część lekko spłaszczamy ręką, wałkujemy na cienki placek. Następnie wykrawamy krążki o średnicy 8 cm. Wybieramy duże, nie przejrzałe truskawki, myjemy je, osączamy i oprószamy tartą bułką. Nakładamy na środek krążków, składamy na pól i zlepiamy dokładnie brzegi. W szerokim garnku gotujemy wodę, solimy i do wrzątku wrzucamy partiami pierogi. Gotujemy kilka minut, aż wypłyną, i wyjmujemy łyżką cedzakową na talerze. Gorące polewamy słodką śmietaną i posypujemy cukrem.
Wszystkim czytelnikom Tygodnika 30 minut smacznego życzy Ewa Bierda