Kabina prysznicowa - stomatolog Nowa Ruda - gąsienica gumowa - tłumacz przysięgły włoskiego Wrocław - Artur Synowiec - modne zardzewiałe dekoracje Pierogi i kluski - Przepisy, Gotowanie Oczami Kobiet

Pierogi i kluski

Pierogi i kluski to źródło energii dla organizmu człowieka. Bogate w białko, błonnik i skrobie oraz w fosfor dostarczają nam przyjemności w jedzeniu, są pyszne i zdrowe choć toczą i mają dużo kalorii.

  • Farsz do pierogów z mięsem

     

    1kg mięsa mielonego

    Jedna czerstwa bułka

    10 dag tłuszczu

    Jedna cebula

    2 jajka

    sól

    pieprz

    słonina

    80dag mąki

    Szklanka wody


    Namoczoną w wodzie bułkę odcisnąć. Pokrojoną w kostkę cebulę podsmażyć na patelni z tłuszczem. Mielone mięso ugotować i zmielić ponownie z przygotowaną wcześniej cebulą i bułką. Do powstałego farszu dodać jajko i przyprawy, dokładnie wymieszać.

  • Kluseczki ziemniaczane z sosem ziołowym

    Składniki:
    - 60 dag ziemniaków,
    - 3/4 szklanki mąki pszennej,
    - 1 jajko,
    - 1 żółtko,
    - sól, pieprz, gałka muszkatułowa do smaku,

    Sos;
    -1/2 szklanka śmietanki 30%,
    - 1/3 szklanki kwaśnej śmietany,
    - 4 łyżki drobno startego parmezanu,
    - 1 łyżka posiekanej natki pietruszki,
    - 1/2 łyżki posiekanego oregano i tymianku lub mięty i bazylii,
    - sól, pieprz do smaku,

    Ziemniaki obrać, umyć, ugotować w osolonej wodzie. Jeszcze gorące utłuc na jednolitą masę , dodać mąkę , jajko i żółtko oraz przyprawy. Całość dokładnie wymieszać.
    Oba rodzaje śmietany zagotować, dodać parmezan, posiekane zioła, sól i pieprz, podgrzewać chwilę na bardzo małym ogniu, mieszając. W dużym garnku zagotować wodę, osolić. Z ciasta formować podłużne kluski za pomocą 2 łyżeczek, kłaść je na wrzątek, gotować około 1 min. od momentu wypłynięcia na powierzchnię. Wyjąć łyżką cedzakową na półmisek. Podawać polane sosem ziołowym lub sosem grzybowym.
    Można również podać z gulaszem albo jako dodatek do dań mięsnych.

    Wszystkim czytelnikom Tygodnika 30 minut smacznego życzy Ewa Bierda

  • Pierogi leniwe

     

    1 szklanka mąki

    700g twarogu  tłustego

    3 jajka

    100g masła

    3 łyżki bułki tartej

    sól

     

    Twaróg dokładnie zmielić. Ok 3l lekko osolonej wody gotować na małym ogniu. jajka z Twaróg, jajka pół szklanki mąki utrzeć na masę. Pod gotującą się wodą zwiekszyć ogień. Posypać mąką stolnicę, wyłożyć na nią ciasto i formować na kształt podłużnych walców. Uformowane kawałki ciasta pokroić  ukośnie na około 5 centymetrowe kawałki. Wrzucić do przygotowanej wcześniej wrzącej wody,gotować, aż pierogi wypłyną na wierzch. Po wypłynięciu gotować jeszcze ok. 2 minuty.

    Wsypać bułkę tartą na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu. Ciągle mieszać aż do zarumienienia. Dodać masło, mieszać do momentu jego roztopienia. Polać pierogi masłem.

  • Pierogi z truskawkami

    Ciasto:
    - 1/2 kg maki,
    - 1 jajko,
    - 1/8 L wody,
    - sól,

    Nadzienie:
    - 60 dag truskawek,
    - 2 dag tartej bułki,

    Ponadto:
    - 5 dag maki do posypywania,
    - sól,
    - 25 dag śmietany
    - cukier,

    Mąkę przesiewamy przez sito na stolnicę - robimy stożek i w środek wbijamy surowe jajko, dodajemy sól, wodę i zagniatamy. Ciasto posypujemy mąką, robimy dość gruby wałek i dzielimy na kilka części. Każdą część lekko spłaszczamy ręką, wałkujemy na cienki placek. Następnie wykrawamy krążki o średnicy 8 cm. Wybieramy duże, nie przejrzałe truskawki, myjemy je, osączamy i oprószamy tartą bułką. Nakładamy na środek krążków, składamy na pól i zlepiamy dokładnie brzegi. W szerokim garnku gotujemy wodę, solimy i do wrzątku wrzucamy partiami pierogi. Gotujemy kilka minut, aż wypłyną, i wyjmujemy łyżką cedzakową na talerze. Gorące polewamy słodką śmietaną i posypujemy cukrem.

    Wszystkim czytelnikom Tygodnika 30 minut smacznego życzy Ewa Bierda