Kabina prysznicowa - stomatolog Nowa Ruda - gąsienica gumowa - tłumacz przysięgły włoskiego Wrocław - Artur Synowiec - modne zardzewiałe dekoracje Cukinia zapiekana z mięsem mielonym - Przepisy, Gotowanie Oczami Kobiet

Cukinia zapiekana z mięsem mielonym

 

Składniki:

Cukinia,

Cebula – 2 sztuki,

Czosnek – 3 ząbki,

Mięso mielone – 50 dkg,

Koncentrat pomidorowy,

Ser mozarella,

Bazylia,

Sól, pieprz do smaku,

Papryka mielona ostra,

Jajko – 1 sztuka.

Wykonanie:

Przed przystąpieniem do właściwych czynności należy dokładnie umyć surowe warzywa. Cukinie przekroić i wydrążyć środki, usunąć pestki. Cebule pokroić i podsmażyć na tłuszczu, może to być oliwa. Następnie dodać rozdrobniony czosnek i dalej smażyć. Dalej dodajemy zmielone mięso, przecier pomidorowy, przyprawiamy solą i pieprzem, papryką zmieloną oraz bazylią. Pieczemy do czasu aż mięso nie będzie surowe. Po ostygnięciu wbijamy surowe jajko i mieszamy. Tak sporządzony farsz umieszczamy w przygotowanej wcześniej cukinii i zapiekamy. Wyjmujemy w chwili, gdy cukinia będzie miała odpowiednia miękkość do spożycia. Wówczas kładziemy na zapiekanki plasterki sera i dalej podpiekamy. Zapiekanka będzie już gotowa do spożycia, gdy ser się roztopi.