Cukinia zapiekana z mięsem mielonym
Składniki:
Cukinia,
Cebula – 2 sztuki,
Czosnek – 3 ząbki,
Mięso mielone – 50 dkg,
Koncentrat pomidorowy,
Ser mozarella,
Bazylia,
Sól, pieprz do smaku,
Papryka mielona ostra,
Jajko – 1 sztuka.
Wykonanie:
Przed przystąpieniem do właściwych czynności należy dokładnie umyć surowe warzywa. Cukinie przekroić i wydrążyć środki, usunąć pestki. Cebule pokroić i podsmażyć na tłuszczu, może to być oliwa. Następnie dodać rozdrobniony czosnek i dalej smażyć. Dalej dodajemy zmielone mięso, przecier pomidorowy, przyprawiamy solą i pieprzem, papryką zmieloną oraz bazylią. Pieczemy do czasu aż mięso nie będzie surowe. Po ostygnięciu wbijamy surowe jajko i mieszamy. Tak sporządzony farsz umieszczamy w przygotowanej wcześniej cukinii i zapiekamy. Wyjmujemy w chwili, gdy cukinia będzie miała odpowiednia miękkość do spożycia. Wówczas kładziemy na zapiekanki plasterki sera i dalej podpiekamy. Zapiekanka będzie już gotowa do spożycia, gdy ser się roztopi.