Kabina prysznicowa - stomatolog Nowa Ruda - gąsienica gumowa - tłumacz przysięgły włoskiego Wrocław - Artur Synowiec - modne zardzewiałe dekoracje Cukinia zapiekana z pieczarkami - Przepisy, Gotowanie Oczami Kobiet

Cukinia zapiekana z pieczarkami

Składniki:

Cukinia,

Pieczarki - ½ kg,

Pietruszka zielona,

Ser żółty,

Serek topiony – 2 sztuki lub wg uznania,

Mleko lub śmietana,

Masło,

Sól, pieprz do smaku.

Wykonanie:

Cukinie należy umyć i przekroić na połówki, wydrążyć środki oraz usunąć pestki. Umieścić je w naczyniu żaroodpornym i lekko podpiec podlewając wodą. Pieczarki drobno pokroić i podsmażyć na maśle. Dwie cebule pokroić w drobne kawałki i smażyć oddzielnie pod przykryciem do złocistego koloru. Następnie połączyć ją z pieczarkami i dalej razem dusić. Gdy już będą usmażone, przyprawiamy je solą i pieprzem do smaku. Dodajemy serek topiony i drobno posiekaną pietruszkę. Podlewamy mlekiem lub śmietaną do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Po ostudzeniu możemy otrzymane nadzienie umieścić we wcześniej przygotowanych cukiniach. Na wierzch sypiemy utarty ser żółty i całość zapiekamy.