Cukinia zapiekana z pieczarkami
Składniki:
Cukinia,
Pieczarki - ½ kg,
Pietruszka zielona,
Ser żółty,
Serek topiony – 2 sztuki lub wg uznania,
Mleko lub śmietana,
Masło,
Sól, pieprz do smaku.
Wykonanie:
Cukinie należy umyć i przekroić na połówki, wydrążyć środki oraz usunąć pestki. Umieścić je w naczyniu żaroodpornym i lekko podpiec podlewając wodą. Pieczarki drobno pokroić i podsmażyć na maśle. Dwie cebule pokroić w drobne kawałki i smażyć oddzielnie pod przykryciem do złocistego koloru. Następnie połączyć ją z pieczarkami i dalej razem dusić. Gdy już będą usmażone, przyprawiamy je solą i pieprzem do smaku. Dodajemy serek topiony i drobno posiekaną pietruszkę. Podlewamy mlekiem lub śmietaną do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Po ostudzeniu możemy otrzymane nadzienie umieścić we wcześniej przygotowanych cukiniach. Na wierzch sypiemy utarty ser żółty i całość zapiekamy.