Kabina prysznicowa - stomatolog Nowa Ruda - gąsienica gumowa - tłumacz przysięgły włoskiego Wrocław - Artur Synowiec - modne zardzewiałe dekoracje Marynaty z cukinii - Przepisy, Gotowanie Oczami Kobiet

Marynaty z cukinii

 

Cukinia może być również poddana marynowaniu. Jednak należy pamiętać , że takie przetwory nie mogą być spożywane przez wszystkich. W odróżnieniu od tradycyjnych „kiszaków” nie jest to produkt najzdrowszy. Należy pamiętać, że stosowany tutaj ocet nie jest wskazany dla osób chorych, ze skłonnością do anemii. Nie jest również polecany dzieciom i kobietom w ciąży. Ten sposób obróbki żywności pozwala na jej dłuższe przechowywanie, co jest bardzo praktyczne zwłaszcza w naszym klimacie. Marynowanie cukinii przebiega podobnie jak w przypadku innych warzyw. Tutaj również, oprócz podstawowych składników stosujemy różne dodatki smakowe.

Składniki:

Cukinia,

Woda,

Ocet,

Cukier, sól,

Pieprz, gorczyca,

Ziele angielski, liście laurowe,

Koper, czosnek.

Wykonanie:

Cukinię należy dokładnie umyć i obrać ze skórki, można ją pokroić w kostkę lub podłużne paski dostosowane długością do wysokości słoika. Następnie umieścić w przygotowanych wcześniej słoikach. Do każdego naczynia wsypać kilka ziarenek pieprzu, ziela angielskiego oraz gorczycy. Należy również włożyć 1 lub 2 liście laurowe, koper i 2 lub 3 ząbki czosnku. Zalewę przygotowuje sie poprzez wymieszanie w wodzie cukru i soli oraz dodaniu octu. Należy przy tym zachować następujące proporcje: na 1 litr wody dodać ½ szklanki octu, ½ szklanki cukru, 1 łyżkę soli. Kiedy już umieścimy w słojach wszystkie wymienione składniki wraz z zalewą, możemy je zakręcić. Następnie pasteryzujemy przez zagotowanie. Od chwili zagotowania liczymy 5 do 10 minut.