Kabina prysznicowa - stomatolog Nowa Ruda - gąsienica gumowa - tłumacz przysięgły włoskiego Wrocław - Artur Synowiec - modne zardzewiałe dekoracje Pasztety - Przepisy, Gotowanie Oczami Kobiet

Pasztety

 

Pasztety to prawdziwe rarytasy. Kiedyś jadano je głównie na obiad, po zupach i mięsnych daniach, obok surówek i sałatek.

  • Nasz pasztet tradycyjny

     

    Nasz pasztet tradycyjny

    Masa pasztetowa:

    - 1/2 kg boczku surowego

    - 60 dag cielęciny

    - 60 dag wieprzowiny

    - 20 dag wątroby

    - 1/2 szklanki mleka

    - 3 jaja

    - 2 suszone grzyby

    - 1/2 szklanki bulionu warzywnego

    - czerstwa bułka

    - liść laurowy

    - gałka muszkatołowa

    - ziele angielskie

    - pieprz i sól do smaku

    Mięso pokroić, podsmażyć, następnie wlać trochę bulionu, włożyć grzyby, liść laurowy, kilka ziaren ziela angielskiego i pieprzu. Dusić mięso do miękkości. Wątrobę pokroić w kostkę, sparzyć i pod koniec duszenia dołożyć do mięsa. Całość wystudzić, zmielić z namoczoną w mleku i odciśniętą bułką. Na koniec wbić jajka, doprawić solą, pieprzem, starta gałką muszkatołową i dokładnie wymieszać. Masę włożyć do natłuszczonej formy. Całość wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 190oC.

  • Pasztet jarski

     

    Pasztet jarski

    Masa pasztetowa:

    - 4 marchewki

    - 30 dag groszku zielonego

    - duży seler

    - 2 jajka

    - 4 łyżki śmietany

    - białko

    - ziele angielskie

    - pieprz i sól do smaku

    W trzech naczyniach ugotować osobno obrane i oczyszczone marchew, seler i groszek. Groszek zmiksować z jajkiem, śmietaną, solą i pieprzem. Marchewkę zmiksować z solą , pieprzem, zielem angielskim i drugim jajkiem. Seler zmiksować wymieszać z ubitym na sztywno białkiem i pieprzem. Formę wysmarować masłem i posypać tartą bułką. Układać warstwami warzywa. Piec około 60 minut. Wystudzić w formie, wyjąć i wstawić na noc do lodówki. Podawać z pikantnymi sosami.

  • Pasztet z ryby i sera białego

     

    Pasztet z ryby i sera białego

    - 200g cebuli

    - 200g zielonej papryki

    - 500g białego sera

    - 300g wędzonego łososia

    - 2 łyżki masła

    - 4 jajka

    - 1/3 szklanki śmietany

    - gałka muszkatołowa

    - natka pietruszki

    - sól i pieprz do smaku

    - starty parmezan i bułka tarta do formy

    Cebulę posiekaną w kostkę oraz drobno pokrojoną paprykę usmażyć na maśle, często mieszając, nie dopuścić do zrumienienia. Ser zmiksować z jajkami i śmietaną. Dodać

    usmażone warzywa oraz podzielonego na drobne cząstki łososia. Delikatnie wymieszać i doprawić pieprzem, gałką muszkatołową i solą. Włożyć do tortownicy wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą wymieszaną z parmezanem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 160oC na ok. 40 minut. Następnie trzymać ok. 45 minut w wyłączonym piekarniku. Po wyjęciu wystudzić, wyjąć z tortownicy i posypać pasztet posiekaną zieleniną.