Pasztety
Pasztety to prawdziwe rarytasy. Kiedyś jadano je głównie na obiad, po zupach i mięsnych daniach, obok surówek i sałatek.
Nasz pasztet tradycyjny
Nasz pasztet tradycyjny
Masa pasztetowa:
- 1/2 kg boczku surowego
- 60 dag cielęciny
- 60 dag wieprzowiny
- 20 dag wątroby
- 1/2 szklanki mleka
- 3 jaja
- 2 suszone grzyby
- 1/2 szklanki bulionu warzywnego
- czerstwa bułka
- liść laurowy
- gałka muszkatołowa
- ziele angielskie
- pieprz i sól do smaku
Mięso pokroić, podsmażyć, następnie wlać trochę bulionu, włożyć grzyby, liść laurowy, kilka ziaren ziela angielskiego i pieprzu. Dusić mięso do miękkości. Wątrobę pokroić w kostkę, sparzyć i pod koniec duszenia dołożyć do mięsa. Całość wystudzić, zmielić z namoczoną w mleku i odciśniętą bułką. Na koniec wbić jajka, doprawić solą, pieprzem, starta gałką muszkatołową i dokładnie wymieszać. Masę włożyć do natłuszczonej formy. Całość wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 190oC.
Pasztet jarski
Pasztet jarski
Masa pasztetowa:
- 4 marchewki
- 30 dag groszku zielonego
- duży seler
- 2 jajka
- 4 łyżki śmietany
- białko
- ziele angielskie
- pieprz i sól do smaku
W trzech naczyniach ugotować osobno obrane i oczyszczone marchew, seler i groszek. Groszek zmiksować z jajkiem, śmietaną, solą i pieprzem. Marchewkę zmiksować z solą , pieprzem, zielem angielskim i drugim jajkiem. Seler zmiksować wymieszać z ubitym na sztywno białkiem i pieprzem. Formę wysmarować masłem i posypać tartą bułką. Układać warstwami warzywa. Piec około 60 minut. Wystudzić w formie, wyjąć i wstawić na noc do lodówki. Podawać z pikantnymi sosami.
Pasztet z ryby i sera białego
Pasztet z ryby i sera białego
- 200g cebuli
- 200g zielonej papryki
- 500g białego sera
- 300g wędzonego łososia
- 2 łyżki masła
- 4 jajka
- 1/3 szklanki śmietany
- gałka muszkatołowa
- natka pietruszki
- sól i pieprz do smaku
- starty parmezan i bułka tarta do formy
Cebulę posiekaną w kostkę oraz drobno pokrojoną paprykę usmażyć na maśle, często mieszając, nie dopuścić do zrumienienia. Ser zmiksować z jajkami i śmietaną. Dodać
usmażone warzywa oraz podzielonego na drobne cząstki łososia. Delikatnie wymieszać i doprawić pieprzem, gałką muszkatołową i solą. Włożyć do tortownicy wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą wymieszaną z parmezanem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 160oC na ok. 40 minut. Następnie trzymać ok. 45 minut w wyłączonym piekarniku. Po wyjęciu wystudzić, wyjąć z tortownicy i posypać pasztet posiekaną zieleniną.