Kabina prysznicowa - stomatolog Nowa Ruda - gąsienica gumowa - tłumacz przysięgły włoskiego Wrocław - Artur Synowiec - modne zardzewiałe dekoracje Pieczone prosię - Przepisy, Gotowanie Oczami Kobiet

Pieczone prosię

Składniki :
- prosie / 3 - 4 kg /,
- oliwa,
- 1 łyżka miodu,

Farsz :
- wątróbka cielęca,
- 1 duża cebula,
- posikana zielona pietruszka,
- 10 dag masła,
- 3 - 4 jajka,
- 20 dag tartej bułki,
- 1/2 łyżeczka kminku,
- majeranek, sól, pieprz, gałka muszkatułowa do smaku

Oczyszczone z wnętrzności i oskrobane prosie , opłukać, posolić z zewnątrz i wewnątrz, odstawić na godzinę. Przygotować farsz: surową wątróbkę namoczyć w mleku na 30 minut, wyjąć, osuszyć, drobno posiekać, zmiksować masło z żółtkami, dodać do wątróbki, przyprawić solą, majerankiem, pieprzem. gałką muszkatołową dodając posiekana pietruszkę.  Zmiksować białka na sztywną pianę, dodawać do masy na przemian z tartą bułką. Masą nadziać prosię i zaszyć. Nasmarować prosię oliwą. Piec w dobrze nagrzanym piekarniku 2 godziny w temperaturze 180 stopni. W czasie pieczenia polewać prosię na przemian oliwą i wodą zmieszaną z miodem.

Wszystkim czytelnikom tygodnika 30minut smacznego życzy Ewa Bierda