Bigos z cukinii
Popularne kabaczki znane są w Polsce także jako cukinia. Uprawa tego warzywa jest bardzo łatwa, przy małych nakładach można uzyskać wysokie plony. Jej smak doceniają także mieszkańcy wielu krajów europejskich. Oprócz wartości smakowych wpływają również korzystnie na nasz organizm, zwłaszcza na przemianę materii. Ich zaleta jest również fakt, ze nie kumulują metali ciężkich w czasie swojego wzrostu. W kuchniach wielu krajów przyrządza się z nich sałatki, zupy, marynaty i wiele innych potraw.
Składniki:
Cukinia – 4 sztuki,
Cebula - 2 cebule,
Karczek – ½ kg,
Pieprz i sól do smaku,
Liście laurowe – 3 listki,
Ziele angielskie – 4 ziarenka
Przecier pomidorowy – mały słoiczek
Wykonanie:
Cukinię należy dokładnie umyć i obrać. Ze środka wybrać miąższ i pestki, a następnie pokroić w kostkę. Mięso również umyć i pokroić w mniejsze kawałki, np. kostkę; przyprawić solą, pieprzem i umieścić w rondlu z wypukłą pokrywką. Smażyć z dodatkiem tłuszczu i pokrojoną cebulą na wolnym ogniu, stopniowo podlewać wodą. Mięso pieczemy tak długo, aż będzie miękkie. Cukinię trzeba przygotować w oddzielnym garnku z dodatkiem wody oraz kilku liści laurowych i ziela angielskiego. Należy gotować ostrożnie, aby się nie rozgotowała. Jak już nie będzie surowa, dodajemy przypraw i przecier pomidorowy. Przygotowane mięso dodajemy do cukinii, delikatnie mieszamy i dalej jeszcze krótko podgotowujemy na małym ogniu.