Grillowanie
Grillowanie to przygoda pozwalająca się cieszyć nastrojem „ wieczoru przy ognisku „ przez cały rok. Jest to także zdrowy sposób przyrządzania potraw do którego nadaje się /niemal/ wszystko: mięso, ryby, drób, dziczyzna, mięso z królika, warzywa, owoce, grzyby itd.
Podstawowym produktem do grillowania jest jednak mięso przede wszystkim, wieprzowina, wołowina i baranina - jagnięcina. Z założenia przyjmuje się, że mięso powinno mieć formę kotleta lub filetu grubości mniej więcej 2,5 cm. W przypadku drobiu należy go tak podzielić, żeby grubość nie przekraczała 3 cm , usuwając część kości. W przypadku grillowania dużych ryb trzeba podzielić taką rybę na filety / steki / gdyż duże kawałki grillowane mogą być spieczone mocno z wierzchu natomiast środek będzie surowy.
Podajemy przepisy na pyszne szaszłyki Szaszłyk - Shaslik - Shaslyk Przysmak nie tylko na grillu. Przyrządzić go można ze wszystkiego z mięsa i ryb jak również z warzyw, owoców, serów a nawet z grzybów. Jednak największą przyjemność mamy przygotowując szaszłyki z kawałków mięsa. Mięso jak jagnięcina, młoda kozina, baranina, wieprzowina czy wołowina i drób, wcześniej marynujemy a dopiero pieczemy na ogniu. Szaszłyki z mięsa przekładamy różnymi warzywami mogą to być plasterki cebuli, cukini jak również kolorowa papryka, ogórek lub pomidor. Smaku dodaje np. wędzony boczek czy słonina.
Grillowana karkówka
- 6 plastrów karkówki / po 20 dek /
- 3 średnie pomidory,
- 2 łyżeczki miodu,
- 2 łyżeczki oleju,
- 2 łyżeczki musztardy,
- odrobina tabasco, pieprz i sól,
Umyte podzielone i osuszone plastry mięsa posmarować wymieszaną ze sobą miodem i musztardą dodając tabasco i oliwę. Tak przygotowane mięso układamy na rozgrzanym grilu i pieczemy przez około 15 do 20 minut , często odwracając aby mięso dobrze zarumieniło się z obu stron. Umyte pomidory kroimy w plastry, kładziemy na mięsie 5 minut przed końcem grillowania. Można też oddzielnie grillować pomidory i ułożyć je na plastrach mięsa przed podaniem.
Gotowe kotlety posypać solą i pieprzem.
Wszystkim czytelnikom 30 minut życzę smacznego Ewa BierdaGrillowane boczniaki
- 250 g boczniaków
- 3 łyżki oliwy
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 2 ząbki drobno posiekanego czosnku
- sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz
Boczniaki pokroić na małe kawałki. Położyć na rozgrzanej patelni i grillować na średnim ogniu przez około 3 minuty, aż zmiękną. Doprawić solą. W małej misce wymieszać oliwę z czosnkiem i posiekaną pietruszką, dodać szczyptę soli. Mieszanką wysmarować boczniaki i przez chwilę podgrzewać. Doprawić pieprzem. Boczniaki wyłożyć na rukolę lub sałatę z sosem winegret, posypać startym parmezanem.
Majowe grillowanie - Grillowane pikantne skrzydełka w miodzie
Kto z nas nie ma ochoty zjeść latem karczku, skrzydełek czy innych mięsnych dań z grilla. Na ruszt wrzucić można praktycznie wszystko. Tajemnica tkwi w odpowiednim przygotowaniu i przyrządzeniu dań. Poniżej kilka praktycznych przepisów.
Grillowane pikantne skrzydełka w miodzieq - 16 skrzydełek drobiowych
- 4 łyżki oleju
- 3 krople sosu tabasco
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżka keczupu
- 2 łyżki sosu chili
- 1 łyżka octu
- sól, pieprz i rozmaryn do smaku
Olej wymieszać z miodem, keczupem, sosem chili, pieprzem oraz rozmarynem. Skrzydełka umyć, osuszyć, posmarować marynatą, odstawić na 30 minut w chłodne miejsce, osączyć. Grillować ok. 25 minut, często obracając.
Roladki z boczku po wiejsku
- 80 dag surowego boczku
- 2 ząbki czosnku
- przyprawa do grilla
Czosnek obrać, posiekać. Boczek umyć, osuszyć, natrzeć przyprawą do grilla i czosnkiem, odstawić w chłodne miejsce na 24 godz. wyjąć, osączyć. Boczek zwinąć w roladę, obwiązać nicią, zawinąć w folię aluminiową. Piec na grillu do miękkości. Pod koniec pieczenia zdjąć folię, aby mięso się zarumieniło. Podawać pokrojone w plastry.
Marynata rybna
Używając marynat, przypraw i innych dodatków można wciąż urozmaicać smak potraw , które przy odrobinie pomysłowości stać się mogą kulinarnymi arcydziełami. Marynata rybna:
- szklanka białego wytrawnego wina,
- cebula, którą należy pokroić w cienkie plastry,
- 1/2 szklanki słodkiego sosu sojowego,
- starty ząbek czosnku,
- olej,
- odrobina ostrej papryki.
Wszystkim czytelnikom 30 minut życzę smacznego Ewa BierdaStek marynowany ze słoninką
- 6 łyżek oleju z orzeszków ziemnych
- 1 łyżka koniaku lub winiaku
- 4 filety wołowe
- 8 paseczków słoniny lub tłustego boczku
- sos tabasco, pieprz mielony do smaku
Z oleju, sosu tabasco kilku kropel i koniaku przygotować marynatę i włożyć do niej steki. Całość nakryć i zostawić na noc. Mięso osączyć, wysuszyć na ściereczce i doprawić dużą ilością pieprzu. Rozgrzać grill i grillować po 3-4 minuty z każdej strony. Obok steków ułożyć słoninę i grillować ją, aż będzie chrupiąca. Przed podaniem słoninę położyć na stekach. Podawać np. z pomidorami i cebulą z grilla.
Wszystkim czytelnikom 30 minut smacznego życzy Ewa Bierda.
źródło: 30minut
Szaszłyk z kurczaka, ogórka i pieczarek
1 pierś z kurczaka,
1 ogórek,
5 pieczarek,
2 łyżki oliwy,
100 g jogurtu naturalnego,
2 ząbki czosnku,
1 łyżeczka curry,
1 łyżeczka kurkumy,
1 łyżeczka oliwy,
sos chili, sól i pieprz do smaku
Przygotować marynatę / jogurt, curry, kurkuma, oliwa, chili / dodając obrany i posiekany czosnek. Pierś z kurczaka umyć, osuszyć i pokroić w kostkę posypując solą. Tak przygotowane kawałki piersi wymieszać z marynatą i wstawić na co najmniej kilka godzin do lodówki / 5 -7 h /. Umyty ogórek i obrane pieczarki pokroić w kawałki i obtoczyć w oliwie. Na przemian nadziewamy na patyczki do szaszłyków, kawałki mięsa, ogórek i grzyby. Szaszłyki tak przygotowane układamy na rozgrzanym grillu i pieczemy obracając, aż kurczak będzie miękki.
Wszystkim czytelnikom 30 minut życzę smacznego Ewa BierdaSzaszłyk z pieczarek
1/2 kg pieczarek /małych/,
10 dkg słoniny,
20 dkg cebuli,
10 dkg parówek cienkich,
ketchup, sól i pieprz do smaku
Pieczarki oczywiście, opłukać, zawinąć w cienkie paseczki słoniny. Cebulę obrać, opłukać. Parówki obrać z osłonek, pokroić na kawałki, nadziać na patyki do szaszłyków na przemian z pieczarkami i cebulą, posypać przyprawami. Włożyć na silnie rozgrzany tłuszcz. Można podawać z ryżem i sałatą.
Wszystkim czytelnikom 30 minut życzę smacznego Ewa BierdaSzaszłyk z łososia
80 dag filetu z łososia/bez skóry/,
2 czerwone papryki,
2 pory,
1 ząbek czosnku,
3 łyżki oleju,
skórka startej cytryny,
sól, pieprz i rozmaryn do smaku
Filety z łososia umyć i osuszyć. Papryki oczyścić z gniazd nasiennych i umyć. Pory oczyścić i umyć. Rybę i paprykę pokroić w kostkę, por na kawałki o długości nie więcej jak 3 cm. Rozmaryn, posiekany, czosnek oraz skórkę z cytryny wymieszać z olejem, doprawić solą i pieprzem. Na patyczki do szaszłyków nadziewamy rybę, paprykę i kawałki pora. Pieczemy na grillu, obracając co jakiś czas i smarując resztką marynaty.
Wszystkim czytelnikom 30 minut życzę smacznego Ewa BierdaŁosoś z rusztu
- 4 dzwonki / filety / z łososia,
- sklarowane masło,
- cytryna,
- sól,
Filety z ryby natrzeć solą i odstawić na godzinę. Sklarowane roztopione masło wymieszać z sokiem z cytryny i piec ok. 5 minut z jednej strony. Następnie posmarować drugą stronę ryby również masłem z sokiem z cytryny i piec jeszcze 5 minut.
Podajemy rybę przybraną plasterkami cytryny.
Wszystkim czytelnikom 30 minut życzę smacznego Ewa Bierda