Kabina prysznicowa - stomatolog Nowa Ruda - gąsienica gumowa - tłumacz przysięgły włoskiego Wrocław - Artur Synowiec - modne zardzewiałe dekoracje Cykoria po kapitańsku - Przepisy, Gotowanie Oczami Kobiet

Cykoria po kapitańsku

 

Cykoria po kapitańsku
- 8 grubych cykorii
- 8 plastrów szynki wędzonej
- 10 dkg sera twardego
Faszerowane warzywa
- 5 dkg ketchupu
- masło
- sól, cukier i pieprz do smaku

Cykorię oczyścić z uszkodzonych liści , wyciąć gorzki miąższ u nasady korzeni, opłukać, zalać wrzącą, osoloną wodą z dodatkiem cukru i gotować około 15 minut. Następnie odcedzić, osączyć, posypać pieprzem, zawinąć w plastry szynki, ułożyć w naczyniu wysmarowanym masłem, posypać startym serem, zapiec, uprzednio skrapiając ketchupem .Papryka faszerowana mięsem i ryżem- 4 papryki czerwone, żółte lub zielone- 400g mieszanego mielonego mięsa - wołowego i wieprzowego- 150g ryżu- 1 cebula- 2 łyżki masła- pół kostki bulionowej, wołowej lub warzywnej-  sól i pieprz do smaku
Ryż zalać 1,5 litra wrzącej osolonej wody, gotować 18 minut, odcedzić na sicie i opłukać zimną wodą. Drobno posiekaną cebulę zrumienić na maśle. Ryż wymieszać z mięsem i cebulą wraz z tłuszczem. Doprawić do smaku solą oraz pieprzem. Z umytych papryk ściąć wierzch, usunąć nasiona i do wnętrza strąków włożyć farsz. Papryki umieścić w naczyniu żaroodpornym i przykryć odciętymi wierzchami. W 200ml wrzącej wody rozpuścić kostkę bulionową i zalać paprykę. Naczynie przykryć, włożyć do pieca nagrzanego do 180 stopni i piec 50 minut. Podawać np z sosem grzybowym.