Potrawy faszerowane
Faszerowanie to czynność polegająca na nadziewaniu - przyrządzoną masą - wnętrz różnych mięs, warzyw, owoców i jajek... Przygotowanie nadziewanych potraw nie jest trudne ale czasochłonne. Oto kilka przepisów.
Papryka lub pomidor nadziewany
Składniki:
- Kilka dużych pomidorów lub kilka dużych strąków papryki,
- 500 g mielonej wieprzowiny,
- 2 cebule,
- czerstwa bułka,
- 1/4 szklanki wody,
- jajko,
- olej do smażenia,
- 3/4 szklanki śmietany,
- 2 łyżki soku pomidorowego,
- pieprz, sol zioła wg uznania.
Zmielone mięso wyrobić z drobno pokrojoną cebulą, jajkiem, namoczoną i odciśniętą bułką. Doprawić do smaku solą, pieprzem i ziołami. Z pomidorów i papryk odciąć wierzchy,
wydrążyć miąższ i pestki. Posolić je w środku, posypać pieprzem, nadziać farszem, oprószyć ziołami, obsmażyć na oleju ze wszystkich stron, włożyć do brytfanny, polać śmietaną wymieszaną z sokiem pomidorowym, zapiec. Podawać z ryżem i surówkami.
Wszystkim czytelnikom 30 minut życzę smacznego Ewa Bierda.Faszerowane warzywa
Farsz to masa umieszczana wewnątrz niektórych potraw , przyrządzany jest zwykle z mielonego mięsa, moczonej bułki, jaj, grzybów do którego dodajemy tłuszcz i przyprawy.
Gołąbki gospodarza
Główka kapusty białej lub włoskiej
- 20 dkg szynki wędzonej
- 10 dkg bułki czerstwej
- 20 dkg pieczarek
- 2 jajka
- 250 ml śmietany
- tłuszcz
- mleko
- natka pietruszki
- sól, pieprz i gałka muszkatułowa do smakuKapustę oczyścić z uszkodzonych liści, wyciąć głąb, opłukać, zalać dużą ilością wrzącej wody, obgotować aż zmiękną liście. Bułkę namoczyć w mleku, odcisnąć i zemleć. Pieczarki oczyścić, opłukać, drobno pokrajać, usmażyć, wymieszać z bułką, pokrajaną w paseczki szynką, posiekaną natką pietruszki, żółtkami i ubitą pianą z białek. Całość doprawić. Na przygotowanych liściach kapusty ułożyć nadzienie , założyć brzegi do środka, zawinąć w rulon, ułożyć w naczyniu wyłożonym liśćmi kapusty. Zalać doprawioną śmietaną i dusić na małym ogniu po przykryciem.
Kurczak z nadzieniem
Kurczak nie musi być nudny i smutny, bo kurczak może być nieźle nadziany... Można go nadziać praktycznie wszystkim.
Składniki:
-1,5kg kurczaka,
- 1/2 kostki masła,
- 150g pieczarek,
Nadzienie:
- 150g szynki,
- 100g słoniny,
- 2 jajka,
- 3 łyżki śmietany,
- łyżka tartej bułki,
- łyżka siekanej natki pietruszki, pieprz , sol do smaku.
Słoninę i szynkę przepuścić przez maszynkę, wymieszać ze śmietaną. Dodać jaja, tartą bułkę, drobno posiekane pieczarki, natkę, sól i pieprz, wymieszać, nadziać kurczaka i zaszyć. Kurczaka ułożyć w brytfannie, obłożyć pieczarkami z masłem i piec w gorącym piekarniku ok. 90 minut. Od czasu do czasu polewać masłem. Podawać z ugotowanymi ziemniakami i zieloną sałatą ze śmietaną.
Wszystkim czytelnikom 30 minut życzę smacznego Ewa Bierda, zdobywczyni II miejsca w konkursie czytelników "Złota Taca 2003"Zrazy po staropolsku
Składniki:
- 400g polędwicy wieprzowej,
- 100g tłuszczu,
Nadzienie:
- 2 cebule,
- 1 jajko,
- 250g wątroby wieprzowej,
- 2 łyżki margaryny,
- pieprz, sól do smaku.
Mięso wyporcjować, rozbić na płaty. Sporządzić nadzienie: wątrobę z cebulą drobno posiekać, przysmażyć na tłuszczu, dodać jajko, sol i pieprz. Przygotowany farsz nakładać na rozbite płaty polędwicy, uformować w kształcie pieroga, usmażyć na tłuszczu. Podawać w sosie pomidorowym lub pieczarkowym z ziemniakami lub kaszą.
Wszystkim czytelnikom 30 minut życzę smacznego Ewa Bierda.