Różne, inne przepisy
Bigos z cukinii
Cukinia zapiekana z kukurydzą
Cukinia zapiekana z mięsem mielonym
Cukinia jest bardzo uniwersalnym składnikiem. Można ją stosować do wielu różnych potraw, dań jarskich jak i mięsnych. Jeżeli lubimy potrawy mięsne, to cukinia jak najbardziej się nadaje do tego celu. Przedstawione danie będzie dobrą propozycja na pożywny posiłek. Zastosowany w tym przepisie ser mozarella produkowany jest z mleka krowiego lub bawolic domowych. Jest popularny we Włoszech, często dodawany jest do tradycyjnych potraw tego regionu. Znany jest jako dodatek do pizzy czy latanii.
Cukinia zapiekana z pieczarkami
Cukinia jako danie jarskie smakuje również z pieczarkami. Można do niej dodać zielone listki pietruszki. Pieczarki są popularnie stosowane ze względu na swoje wartości smakowe. Warto również pamiętać o cennych właściwościach pietruszki. Ta znana i popularna roślina oprócz wartości smakowych, posiada także cechy lecznicze. Pobudza również wydzielanie soków trawiennych. Zawiera bardzo duże ilości witaminy C, a 1 łyżka pokrajanych liści zaspakaja dzienne zapotrzebowanie na tą witaminę. Obfituje także w składniki mineralne jak magnez, żelazo, potas i wiele innych. Doceniana już była przez naszych przodków w czasach starożytnych, którzy uważali ja za roślinę świętą.
Cykoria po kapitańsku
Cykoria po kapitańsku
- 8 grubych cykorii
- 8 plastrów szynki wędzonej
- 10 dkg sera twardego
Faszerowane warzywa
- 5 dkg ketchupu
- masło
- sól, cukier i pieprz do smakuCykorię oczyścić z uszkodzonych liści , wyciąć gorzki miąższ u nasady korzeni, opłukać, zalać wrzącą, osoloną wodą z dodatkiem cukru i gotować około 15 minut. Następnie odcedzić, osączyć, posypać pieprzem, zawinąć w plastry szynki, ułożyć w naczyniu wysmarowanym masłem, posypać startym serem, zapiec, uprzednio skrapiając ketchupem .Papryka faszerowana mięsem i ryżem- 4 papryki czerwone, żółte lub zielone- 400g mieszanego mielonego mięsa - wołowego i wieprzowego- 150g ryżu- 1 cebula- 2 łyżki masła- pół kostki bulionowej, wołowej lub warzywnej- sól i pieprz do smaku
Ryż zalać 1,5 litra wrzącej osolonej wody, gotować 18 minut, odcedzić na sicie i opłukać zimną wodą. Drobno posiekaną cebulę zrumienić na maśle. Ryż wymieszać z mięsem i cebulą wraz z tłuszczem. Doprawić do smaku solą oraz pieprzem. Z umytych papryk ściąć wierzch, usunąć nasiona i do wnętrza strąków włożyć farsz. Papryki umieścić w naczyniu żaroodpornym i przykryć odciętymi wierzchami. W 200ml wrzącej wody rozpuścić kostkę bulionową i zalać paprykę. Naczynie przykryć, włożyć do pieca nagrzanego do 180 stopni i piec 50 minut. Podawać np z sosem grzybowym.Diabelskie skrzydełka
- 12 skrzydełek z kurczaka
- 4 łyżki sosu pomidorowego
- 2 łyżki musztardy
- 1 łyżka sosu o korzennym smaku
/worcester/
- 2 łyżki suszonego oregano
- 1 drobno posiekana cebula
-2 roztarte ząbki czosnku
Farsz do pierogów z bobem
50 dag młodego bobu
1 cebula
1 kostka bulionu
1 łyżka oleju
Sól
pieprz
Do garnka z bobem zalanym wodą dodać kostkę bulionową i ugotować do miękkości .
Na rozgrzanym oleju podsmażyć cebulę. Odcedzony bób zmielić i wymieszać z cebulą.
Doprawić solą i pieprzem.Grzanki z kurkami i kozim serkiem
70 g serka koziego w ruloniku
2 garście kurek
1 łyżka oliwy2 łyżki masła
1 ciabatta
2 łyżki oliwy z oliwek
5 pomidorów suszonych w zalewie
bazylia świeża
sól morska
świeżo zmielony czarny pieprz
Kozi serek pokroić na kawałeczki na pół godziny przed przygotowywaniem grzanek, aż będzie miękki i osiągnie temperaturę pokojową. Na rozgrzaną patelnie z oliwą położyć kurki i dodać szczyptę soli. Smażyć przez kilka minut do zmięknięcia, mieszając od czasu do czasu. W trakcie smażenia dodać masło. Ciabattę pokroić na kromki, zgrillować, skropić oliwą. Pomidory pokroić na małe kawałki. Gorące kurki, ser oraz pomidory ułożyć na grillowanych grzankach. Posypać pieprzem i udekorować bazylią.
Kiszenie cukinii
Kremowa zupa rybna
400g filetów białej ryby może być
Panga
1 cebula
2 ząbki czosnku
4 ziemniaki
3 łyżki masła
400g pomidorów z puszki
1/2 pęczka pietruszki, świeżo posiekanego
2 listki laurowe
500 ml wywaru rybnego
100 ml śmietany
koperek, sól i pieprz
Marynaty z cukinii
Pieczone prosię
Składniki :
- prosie / 3 - 4 kg /,
- oliwa,
- 1 łyżka miodu,
Farsz :
- wątróbka cielęca,
- 1 duża cebula,
- posikana zielona pietruszka,
- 10 dag masła,
- 3 - 4 jajka,
- 20 dag tartej bułki,
- 1/2 łyżeczka kminku,
- majeranek, sól, pieprz, gałka muszkatułowa do smaku
Oczyszczone z wnętrzności i oskrobane prosie , opłukać, posolić z zewnątrz i wewnątrz, odstawić na godzinę. Przygotować farsz: surową wątróbkę namoczyć w mleku na 30 minut, wyjąć, osuszyć, drobno posiekać, zmiksować masło z żółtkami, dodać do wątróbki, przyprawić solą, majerankiem, pieprzem. gałką muszkatołową dodając posiekana pietruszkę. Zmiksować białka na sztywną pianę, dodawać do masy na przemian z tartą bułką. Masą nadziać prosię i zaszyć. Nasmarować prosię oliwą. Piec w dobrze nagrzanym piekarniku 2 godziny w temperaturze 180 stopni. W czasie pieczenia polewać prosię na przemian oliwą i wodą zmieszaną z miodem.
Wszystkim czytelnikom tygodnika 30minut smacznego życzy Ewa BierdaPolędwiczki wieprzowe z masłem czosnkowym
Składniki:
- 1 -2 polędwiczki wieprzowe,
- 1 łyżka masła,
- 1 łyżka maki,
- 1 łyżeczka wódki lub koniaku,
- 2 ząbki czosnku,
- pieprz, sól , zioła według uznania oraz olej do smarowania
Polędwiczki umyć, obrać z powięzi, lekko zgnieść w ręku. Jeden ząbek czosnku przecisnąć przez praskę, zmieszać z solą, wódka, pieprzem, natrzeć polędwiczki i zostawić na 10 minut. Przygotować masło z roztartym przez praskę czosnkiem, dodać szczyptę soli, dobrze wymieszać, robiąc kulki. Polędwiczki oprószyć mąką i smażyć na oleju, obracając do momentu przyrumienienia. Można podawać z kaszą jęczmienną
i kulką masła czosnkowego.
Wszystkim czytelnikom tygodnika 30minut smacznego życzy Ewa BierdaRodzinne dania
Soczysta pieczeń wołowa w sosie imbirowym
- 60 dkg wołowiny bez kości
- 2 dkg mąki
- 15 dkg cebuli
- 10 dkg ketchupu
- 4 śliwki suszone
- tłuszcz
- czosnek
- pieprz, sól, imbir,i papryka mielona do smaku
Zupa rybna gospodarza
- 25-30 dkg ryby lub jadalnych odpadków
z ryb / głowa, kręgosłup z
ośćmi, skóra/
- 15 bdkg włoszczyzny
- 2 l wody
- 1 liść laurowy
- 1/8 l śmietany
- 3 dkg mąki
- ziele angielskie
- gałka muszkatułowa
- pieprz i sól do smaku
Zupa wędkarza
50 dag filetów rybnych - 6 sporych ziemniaków - 1 mała główka białej kapusty/około 1 kg / - 4 cebule - 2 łyżki mąki - 5 łyżek oleju sojowego - 1 szklanka mleka - listek laurowy - garść posiekanego koperku - sól i pieprz do smaku