Kabina prysznicowa - stomatolog Nowa Ruda - gąsienica gumowa - tłumacz przysięgły włoskiego Wrocław - Artur Synowiec - modne zardzewiałe dekoracje Różne, inne przepisy - Przepisy, Gotowanie Oczami Kobiet

Różne, inne przepisy

  • Bigos z cukinii

  • Cukinia zapiekana z kukurydzą

  • Cukinia zapiekana z mięsem mielonym

     

    Cukinia jest bardzo uniwersalnym składnikiem. Można ją stosować do wielu różnych potraw, dań jarskich jak i mięsnych. Jeżeli lubimy potrawy mięsne, to cukinia jak najbardziej się nadaje do tego celu. Przedstawione danie będzie dobrą propozycja na pożywny posiłek. Zastosowany w tym przepisie ser mozarella produkowany jest z mleka krowiego lub bawolic domowych. Jest popularny we Włoszech, często dodawany jest do tradycyjnych potraw tego regionu. Znany jest jako dodatek do pizzy czy latanii.

  • Cukinia zapiekana z pieczarkami

    Cukinia jako danie jarskie smakuje również z pieczarkami. Można do niej dodać zielone listki pietruszki. Pieczarki są popularnie stosowane ze względu na swoje wartości smakowe. Warto również pamiętać o cennych właściwościach pietruszki. Ta znana i popularna roślina oprócz wartości smakowych, posiada także cechy lecznicze. Pobudza również wydzielanie soków trawiennych. Zawiera bardzo duże ilości witaminy C, a 1 łyżka pokrajanych liści zaspakaja dzienne zapotrzebowanie na tą witaminę. Obfituje także w składniki mineralne jak magnez, żelazo, potas i wiele innych. Doceniana już była przez naszych przodków w czasach starożytnych, którzy uważali ja za roślinę świętą.


  • Cykoria po kapitańsku

     

    Cykoria po kapitańsku
    - 8 grubych cykorii
    - 8 plastrów szynki wędzonej
    - 10 dkg sera twardego
    Faszerowane warzywa
    - 5 dkg ketchupu
    - masło
    - sól, cukier i pieprz do smaku

    Cykorię oczyścić z uszkodzonych liści , wyciąć gorzki miąższ u nasady korzeni, opłukać, zalać wrzącą, osoloną wodą z dodatkiem cukru i gotować około 15 minut. Następnie odcedzić, osączyć, posypać pieprzem, zawinąć w plastry szynki, ułożyć w naczyniu wysmarowanym masłem, posypać startym serem, zapiec, uprzednio skrapiając ketchupem .Papryka faszerowana mięsem i ryżem- 4 papryki czerwone, żółte lub zielone- 400g mieszanego mielonego mięsa - wołowego i wieprzowego- 150g ryżu- 1 cebula- 2 łyżki masła- pół kostki bulionowej, wołowej lub warzywnej-  sól i pieprz do smaku
    Ryż zalać 1,5 litra wrzącej osolonej wody, gotować 18 minut, odcedzić na sicie i opłukać zimną wodą. Drobno posiekaną cebulę zrumienić na maśle. Ryż wymieszać z mięsem i cebulą wraz z tłuszczem. Doprawić do smaku solą oraz pieprzem. Z umytych papryk ściąć wierzch, usunąć nasiona i do wnętrza strąków włożyć farsz. Papryki umieścić w naczyniu żaroodpornym i przykryć odciętymi wierzchami. W 200ml wrzącej wody rozpuścić kostkę bulionową i zalać paprykę. Naczynie przykryć, włożyć do pieca nagrzanego do 180 stopni i piec 50 minut. Podawać np z sosem grzybowym.

  • Diabelskie skrzydełka

     


    - 12 skrzydełek z kurczaka

    - 4 łyżki sosu pomidorowego

    - 2 łyżki musztardy

    - 1 łyżka sosu o korzennym smaku

    /worcester/

    - 2 łyżki suszonego oregano

    - 1 drobno posiekana cebula

    -2 roztarte ząbki czosnku

     

  • Farsz do pierogów z bobem

     

     

    50 dag młodego bobu

    1 cebula

    1 kostka bulionu

    1 łyżka oleju

    Sól

    pieprz

     
    Do garnka z bobem zalanym wodą dodać kostkę bulionową i ugotować do miękkości .
    Na rozgrzanym oleju podsmażyć cebulę. Odcedzony bób zmielić i wymieszać z cebulą.
    Doprawić solą i pieprzem.

     

  • Grzanki z kurkami i kozim serkiem

     

    70 g serka koziego w ruloniku
     2 garście kurek
     1 łyżka oliwy

    2 łyżki masła
     1 ciabatta
    2 łyżki oliwy z oliwek
     5 pomidorów suszonych w zalewie
    bazylia świeża
    sól morska
    świeżo zmielony czarny pieprz

     

    Kozi serek pokroić na kawałeczki na pół godziny przed przygotowywaniem grzanek, aż będzie miękki i osiągnie temperaturę pokojową. Na rozgrzaną patelnie z oliwą położyć kurki i dodać szczyptę soli. Smażyć przez kilka minut do zmięknięcia, mieszając od czasu do czasu. W trakcie smażenia dodać masło. Ciabattę pokroić na kromki, zgrillować, skropić oliwą. Pomidory pokroić na małe kawałki. Gorące kurki, ser oraz pomidory ułożyć na grillowanych grzankach. Posypać pieprzem i udekorować bazylią.

     

  • Kiszenie cukinii

  • Kremowa zupa rybna

     

    400g filetów białej ryby może być

    Panga

    1 cebula

    2 ząbki czosnku

    4 ziemniaki

    3 łyżki masła

    400g pomidorów z puszki

    1/2 pęczka pietruszki, świeżo posiekanego

    2 listki laurowe

    500 ml wywaru rybnego

    100 ml śmietany

    koperek, sól i pieprz

  • Marynaty z cukinii

  • Pieczone prosię

    Składniki :
    - prosie / 3 - 4 kg /,
    - oliwa,
    - 1 łyżka miodu,

    Farsz :
    - wątróbka cielęca,
    - 1 duża cebula,
    - posikana zielona pietruszka,
    - 10 dag masła,
    - 3 - 4 jajka,
    - 20 dag tartej bułki,
    - 1/2 łyżeczka kminku,
    - majeranek, sól, pieprz, gałka muszkatułowa do smaku

    Oczyszczone z wnętrzności i oskrobane prosie , opłukać, posolić z zewnątrz i wewnątrz, odstawić na godzinę. Przygotować farsz: surową wątróbkę namoczyć w mleku na 30 minut, wyjąć, osuszyć, drobno posiekać, zmiksować masło z żółtkami, dodać do wątróbki, przyprawić solą, majerankiem, pieprzem. gałką muszkatołową dodając posiekana pietruszkę.  Zmiksować białka na sztywną pianę, dodawać do masy na przemian z tartą bułką. Masą nadziać prosię i zaszyć. Nasmarować prosię oliwą. Piec w dobrze nagrzanym piekarniku 2 godziny w temperaturze 180 stopni. W czasie pieczenia polewać prosię na przemian oliwą i wodą zmieszaną z miodem.

    Wszystkim czytelnikom tygodnika 30minut smacznego życzy Ewa Bierda

  • Polędwiczki wieprzowe z masłem czosnkowym

    Składniki:
    - 1 -2 polędwiczki wieprzowe,
    - 1 łyżka masła,
    - 1 łyżka maki,
    - 1 łyżeczka wódki lub koniaku,
    - 2 ząbki czosnku,
    - pieprz, sól , zioła według uznania oraz olej do smarowania

    Polędwiczki umyć, obrać z powięzi, lekko zgnieść w ręku. Jeden ząbek czosnku przecisnąć przez praskę, zmieszać z solą, wódka, pieprzem, natrzeć polędwiczki i zostawić na 10 minut. Przygotować masło z roztartym przez praskę czosnkiem, dodać szczyptę soli, dobrze wymieszać, robiąc kulki. Polędwiczki oprószyć mąką i smażyć na oleju, obracając do momentu przyrumienienia. Można podawać z kaszą jęczmienną
    i kulką masła czosnkowego.

    Wszystkim czytelnikom tygodnika 30minut smacznego życzy Ewa Bierda

  • Rodzinne dania

  • Soczysta pieczeń wołowa w sosie imbirowym

     

    - 60 dkg wołowiny bez kości

    - 2 dkg mąki

    - 15 dkg cebuli

    - 10 dkg ketchupu

    - 4 śliwki suszone

    - tłuszcz

    - czosnek

    - pieprz, sól, imbir,i papryka mielona do smaku

  • Zupa rybna gospodarza

     

    - 25-30 dkg ryby lub jadalnych odpadków

    z ryb / głowa, kręgosłup z

    ośćmi, skóra/

    - 15 bdkg włoszczyzny

    - 2 l wody

    - 1 liść laurowy

    - 1/8 l śmietany

    - 3 dkg mąki

    - ziele angielskie

    - gałka muszkatułowa

    - pieprz i sól do smaku

  • Zupa wędkarza

    50 dag filetów rybnych - 6 sporych ziemniaków - 1 mała główka białej kapusty/około 1 kg / - 4 cebule - 2 łyżki mąki - 5 łyżek oleju sojowego - 1 szklanka mleka - listek laurowy - garść posiekanego koperku - sól i pieprz do smaku