Grzyby
Grzyby są od dawna ozdobą i chlubą kuchni polskiej. Uszlachetniają potrawy proste, a wykwintnym dodają blasku. Oto kilka przepisów.
Kurki po chłopsku
- 80 dkg kurek,
- 8 dkg cebuli,
- 8 dkg marchwi,
- 8 dkg selera,
- 150 ml śmietany,
- 1 dkg mąki,
- tłuszcz, koncentrat pomidorowy, koperek, sól i pieprz do smakuOczyszczone kurki umyć, osączyć z wody. Włożyć na rozgrzany tłuszcz i dusić około 30 minut. Warzywa umyć obrać, opłukać, pokroić w paseczki, podsmażyć i dusić na małym ogniu skrapiając wodą. Pod koniec duszenia połączyć z kurkami. Wymieszać z koncentratem pomidorowym, śmietaną wymieszaną z mąką, posiekaną zieleniną i dusić jeszcze kilka minut a następnie doprawić do smaku.
Wszystkim Czytelnikom 30 minut życzę smacznego Ewa BierdaKurki z ryżem i rukolą
20 dkg kurek
pół dużej cebuli
pół torebki ryżu
1 serek śmietankowy
40 g rukoli
olej
pół łyżeczki chili
sól
pieprz
2 łyżeczki masła
1 łyżka papryki suszonej w płatkach
Ryż ugotować w lekko osolonej wodzie i odcedzić. Kurki pokroić i usmażyć na rozgrzanym na patelni oleju. Cebulę pokrojoną w kostkę zezłocić na patelni. Dodać do niej ryż, grzyby, serek śmietankowy, paprykę i chilli. Wszystko dokładnie wymieszać. Dodać rukolę, wszystko razem smażyć przez kilka minut. Podawać z wiórkami masła.
Omlet z grzybami
- 2 jajka,
- 20 ml mleka lub wody,
- 15 dkg grzybów świeżych,
- 4 dkg cebuli
- 25 ml śmietany,
- tłuszcz,
- sól i pieprz do smaku,
Grzyby oczyścić, opłukać, pokroić w paseczki. Cebulę obrać, opłukać, pokroić w kostkę, podsmażyć, dodać grzyby. Dusić do miękkości często mieszając, pod koniec duszenia dodać śmietanę, doprawić do smaku. Umyte jaja wybić ze skorupek do naczynia, wlać mleko lub wodę, posolić i wymieszać na jednolitą masę, wlać na patelnię na rozgrzany tłuszcz. Smażyć powoli nie mieszając. Gdy spód się podsmaży, nałożyć grzyby i zawinąć oba brzegi do środka. Gotowy omlet przełożyć na ogrzany półmisek i zaraz podawać.
Wszystkim Czytelnikom 30 minut życzę smacznego Ewa BierdaPieczarki z grilla faszerowane rukolą z serem żółtym
5 plasterków żółtego sera
10 pieczarek
1 cebula
Rukola
Olej
Przyprawa warzywna
Obrana i posiekaną cebulę wrzucić na patelnię z rozgrzanym olejem, podsmażyć do momentu zezłocenia. Drobno pokrojone trzonki pieczarek dodać do cebuli i podsmażyć. Przyprawić przyprawą warzywną. Po ściągnięciu z patelni dodać posiekaną rukolę i wymieszać. Farszem wypełnić kapelusze pieczarek i okryć je plasterkami żółtego sera. Na koniec zapiec na grillu przez ok. 15-20 minut.
Roladki schabowe z grzybami (danie dla 4 osób)
- 50 g suszonych prawdziwków,
- 1/2 pęczka dymki,
- 4 kotlety schabowe,
- 2 łyżki świeżo posiekanego lubczyku,
- 1 łyżka masła,
- 20g sklarowanego masła,
- 150 ml śmietany,
- 250 ml białego wina,
- sól i pieprz do smaku,
Grzyby moczyć 30 minut w gorącej wodzie. Dymkę oczyścić i pokroić w krążki. Następnie osączyć z wody i drobno pokroić a wodę zebrać do garnuszka. Kotlety płasko rozbić, posolić i popieprzyć. Grzyby poddusić na gorącym maśle razem z dymką i lubczykiem. Kotlety posmarować farszem grzybowym, zwinąć w rolady i spiąć je szpilkami lub wykałaczkami. Piec w piekarniku rozgrzanym do 220oC w foremkach do zapiekania. Wodę, w której moczyły się grzyby, wymieszać ze śmietaną i winem, polać nią rolady. Piec około 12 minut. Można podawać np. z makaronem.
Wszystkim Czytelnikom 30 minut życzę smacznego Ewa Bierda