Kabina prysznicowa - stomatolog Nowa Ruda - gąsienica gumowa - tłumacz przysięgły włoskiego Wrocław - Artur Synowiec - modne zardzewiałe dekoracje Grzyby - Przepisy, Gotowanie Oczami Kobiet

Grzyby

Grzyby są od dawna ozdobą i chlubą kuchni polskiej. Uszlachetniają potrawy proste, a wykwintnym dodają blasku. Oto kilka przepisów.

  • Kurki po chłopsku

    - 80 dkg kurek,
    - 8 dkg cebuli,
    - 8 dkg marchwi,
    - 8 dkg selera,
    - 150 ml śmietany,
    - 1 dkg mąki,
    - tłuszcz, koncentrat pomidorowy, koperek, sól i pieprz do smaku

    Oczyszczone kurki umyć, osączyć z wody. Włożyć na rozgrzany tłuszcz i dusić około 30 minut. Warzywa umyć obrać, opłukać, pokroić w paseczki, podsmażyć i dusić na małym ogniu skrapiając wodą. Pod koniec duszenia połączyć z kurkami. Wymieszać z koncentratem pomidorowym, śmietaną wymieszaną z mąką, posiekaną zieleniną i dusić jeszcze kilka minut a następnie doprawić do smaku.

    Wszystkim Czytelnikom 30 minut życzę smacznego Ewa Bierda

     

  • Kurki z ryżem i rukolą

     

     

    20 dkg kurek

    pół dużej cebuli

    pół torebki ryżu

    1 serek śmietankowy

    40 g rukoli

    olej

    pół łyżeczki chili

    sól

    pieprz

    2 łyżeczki masła

    1 łyżka papryki suszonej w płatkach

     

    Ryż ugotować w lekko osolonej wodzie i odcedzić. Kurki pokroić i usmażyć na rozgrzanym na patelni oleju. Cebulę pokrojoną w kostkę zezłocić  na patelni. Dodać do niej ryż, grzyby, serek śmietankowy, paprykę i chilli. Wszystko dokładnie wymieszać. Dodać rukolę, wszystko razem smażyć przez kilka minut. Podawać z wiórkami masła.

     

  • Omlet z grzybami

    - 2 jajka,
    - 20 ml mleka lub wody,
    - 15 dkg grzybów świeżych,
    - 4 dkg cebuli
    - 25 ml śmietany,
    - tłuszcz,
    - sól i pieprz do smaku,

    Grzyby oczyścić, opłukać, pokroić w paseczki. Cebulę obrać, opłukać, pokroić w kostkę, podsmażyć, dodać grzyby. Dusić do miękkości często mieszając, pod koniec duszenia dodać śmietanę, doprawić do smaku. Umyte jaja wybić ze skorupek do naczynia, wlać mleko lub wodę, posolić i wymieszać na jednolitą masę, wlać na patelnię na rozgrzany tłuszcz. Smażyć powoli nie mieszając. Gdy spód się podsmaży, nałożyć grzyby i zawinąć oba brzegi do środka. Gotowy omlet przełożyć na ogrzany półmisek i zaraz podawać.

    Wszystkim Czytelnikom 30 minut życzę smacznego Ewa Bierda

  • Pieczarki z grilla faszerowane rukolą z serem żółtym

     

     

    5 plasterków żółtego sera

    10 pieczarek

    1 cebula

    Rukola

    Olej

    Przyprawa warzywna

     

    Obrana i posiekaną cebulę wrzucić na patelnię z rozgrzanym olejem, podsmażyć do momentu zezłocenia. Drobno pokrojone trzonki pieczarek dodać do cebuli i podsmażyć. Przyprawić przyprawą warzywną. Po ściągnięciu z patelni dodać posiekaną rukolę i wymieszać. Farszem wypełnić kapelusze pieczarek i okryć je plasterkami żółtego sera. Na koniec zapiec na grillu przez ok. 15-20 minut.

  • Roladki schabowe z grzybami (danie dla 4 osób)

    - 50 g suszonych prawdziwków,
    - 1/2 pęczka dymki,
    - 4 kotlety schabowe,
    - 2 łyżki świeżo posiekanego lubczyku,
    - 1 łyżka masła,
    - 20g sklarowanego masła,
    - 150 ml śmietany,
    - 250 ml białego wina,
    - sól i pieprz do smaku,

    Grzyby moczyć 30 minut w gorącej wodzie. Dymkę oczyścić i pokroić w krążki. Następnie osączyć z wody i drobno pokroić a wodę zebrać do garnuszka. Kotlety płasko rozbić, posolić i popieprzyć. Grzyby poddusić na gorącym maśle razem z dymką i lubczykiem. Kotlety posmarować farszem grzybowym, zwinąć w rolady i spiąć je szpilkami lub wykałaczkami. Piec w piekarniku rozgrzanym do 220oC w foremkach do zapiekania. Wodę, w której moczyły się grzyby, wymieszać ze śmietaną i winem, polać nią rolady. Piec około 12 minut. Można podawać np. z makaronem.

    Wszystkim Czytelnikom 30 minut życzę smacznego Ewa Bierda