Kabina prysznicowa - stomatolog Nowa Ruda - gąsienica gumowa - tłumacz przysięgły włoskiego Wrocław - Artur Synowiec - modne zardzewiałe dekoracje Cukinia zapiekana z kukurydzą - Przepisy, Gotowanie Oczami Kobiet

Cukinia zapiekana z kukurydzą

 

Ta potrawa może być przyrządzona na różne sposoby. Zastosowane produkty zależą od naszych upodobań smakowych. Można ją przygotować jako danie bezmięsne lub z kawałkami mięsa czy wędliny, np. plastrami szynki. Stosowanie cebuli i czosnku podnosi nie tylko walory smakowe. Składniki te posiadają wiele cennych właściwości dla naszych organizmów. Cebula bogata jest zarówno w witaminy jak i sole mineralne. Zawiera znaczną ilość witaminy C jak i potasu. Docenia się jej właściwości jako czynnika obniżającego cholesterol, działa również korzystnie na krew.

Składniki:

Cukinia – 3 sztuki średniej wielkości,

Kukurydza – puszka,

Cebula – 2 sztuki,

Pomidory – 2 pomidory średniej wielkości,

Czosnek – 3 ząbki,

Oliwa

Jajka – 1 sztuka

Ser żółty, szynka,

Pietruszka – liście,

Sól, pieprz do smaku.

Wykonanie:

Cukinie dokładnie umyć, przekroić i wybrać ze środków nasiona. Cebule i czosnek kroimy na drobne kawałki i smażymy. Czosnek dodajemy pod koniec smażenia. Następnie wsypujemy kukurydzę i pokrojone w małą kostkę pomidory, które powinny być wcześniej obrane ze skórki. Jajko rozbijamy z mlekiem i wlewamy do pozostałych składników. Dodajemy sól i pieprz do smaku. Tak przygotowany farsz umieszczamy w wydrążonych cukiniach. Na wierzch kładziemy plasterki szynki i żółtego sera. Wkładamy do piekarnika i zapiekamy. Aby się potrawa nie przypiekała zbytnio od spodu, dodajemy na dno niewielką ilość oliwy lub wody. Gotową już zapiekankę możemy posypać drobno posiekaną pietruszką.