Cukinia zapiekana z kukurydzą
Ta potrawa może być przyrządzona na różne sposoby. Zastosowane produkty zależą od naszych upodobań smakowych. Można ją przygotować jako danie bezmięsne lub z kawałkami mięsa czy wędliny, np. plastrami szynki. Stosowanie cebuli i czosnku podnosi nie tylko walory smakowe. Składniki te posiadają wiele cennych właściwości dla naszych organizmów. Cebula bogata jest zarówno w witaminy jak i sole mineralne. Zawiera znaczną ilość witaminy C jak i potasu. Docenia się jej właściwości jako czynnika obniżającego cholesterol, działa również korzystnie na krew.
Składniki:
Cukinia – 3 sztuki średniej wielkości,
Kukurydza – puszka,
Cebula – 2 sztuki,
Pomidory – 2 pomidory średniej wielkości,
Czosnek – 3 ząbki,
Oliwa
Jajka – 1 sztuka
Ser żółty, szynka,
Pietruszka – liście,
Sól, pieprz do smaku.
Wykonanie:
Cukinie dokładnie umyć, przekroić i wybrać ze środków nasiona. Cebule i czosnek kroimy na drobne kawałki i smażymy. Czosnek dodajemy pod koniec smażenia. Następnie wsypujemy kukurydzę i pokrojone w małą kostkę pomidory, które powinny być wcześniej obrane ze skórki. Jajko rozbijamy z mlekiem i wlewamy do pozostałych składników. Dodajemy sól i pieprz do smaku. Tak przygotowany farsz umieszczamy w wydrążonych cukiniach. Na wierzch kładziemy plasterki szynki i żółtego sera. Wkładamy do piekarnika i zapiekamy. Aby się potrawa nie przypiekała zbytnio od spodu, dodajemy na dno niewielką ilość oliwy lub wody. Gotową już zapiekankę możemy posypać drobno posiekaną pietruszką.