Kabina prysznicowa - stomatolog Nowa Ruda - gąsienica gumowa - tłumacz przysięgły włoskiego Wrocław - Artur Synowiec - modne zardzewiałe dekoracje Zupy - Przepisy, Gotowanie Oczami Kobiet

Zupy

 

Kochamy zupy - polewki - zalewajki...

Na wsi zupa stanowi nierzadko podstawowe i często jedyne danie. Dlatego żadna z gospodyń nie wyobraża sobie bez niej obiadu.

  • Kapuśniak zimowy

    Kapuśniak zimowy

    1/2 główki kapusty czerwonej 2 czerwone cebule 25 dag mięsa indyczego pokrojonego jak na gulasz 1 - 2 ząbki czosnku 1 kwaskowate jabłko 1 łyżka masła 2 - 3 ziemniaki 1 łyżeczka cukru 1/2 łyżeczka mielonego pieprzu listek laurowy sok z 1/2 cytryny sól Cebulę pokroić na cienkie krążki, zeszklić na maśle, dodać mięso, poszatkowaną i skropioną sokiem z cytryny kapustę, rozgnieciony czosnek, listek laurowy, sól i pieprz. Dusić na maleńkim ogniu, stale mieszając, aż kapusta zmięknie i stanie się przezroczysta. Zalać 5 szklankami wrzącej wody i gotować ponad godzinę na małym ogniu. Dodać pokrojone w kostkę ziemniaki i jabłko, gotować , aż ziemniaki zmiękną. Przed podaniem usunąć listek laurowy. Wszystkim czytelnikom 30 minut smacznego życzy Ewa Bierda

  • Krem z groszku zielonego

    Krem z groszku zielonego

     

    150g groszku zielonego / puszka / 2/3 szklanki słodkiej śmietany 2 żółtka kostka wywaru z warzyw zioła prowansalskie gałka muszkatułowa sok z cytryny sól, cukier Groszek z puszki razem z zalewą przełożyć do garnka. Zagotować i zmiksować. Wlać 2 szklanki wrzątku, włożyć kostkę wywaru z warzyw i gotować ok. 3 minuty. Śmietankę roztrzepać z żółtkiem, wlać kilka łyżek wrzącej zupy i nie przerywając mieszania, dodać do garnka. Zestawić z ognia. Doprawić solą, gałką muszkatułową, ziołami prowansalskimi, odrobiną cukru i sokiem z cytryny. Podawać w bulionówkach z gotowym groszkiem

  • Mięsna zupa ziemniaczana

    Mięsna zupa ziemniaczana

    - 1,5l wywaru z warzyw, - 30 dkg wieprzowiny bez kości - 10 dkg cebuli - 3 dkg tłuszczu - 1/2 kg ziemniaków - 3 dkg koncentratu pomidorowego - 2 dkg tłuszczu do zasmażki - 2 dkg mąki - natka pietruszki, liść laurowy, ziele angielskie, - sól i pieprz do smaku Mięso umyć, pokrajać w kostkę razem z obraną cebulą, podsmażyć mięso dodając cebulę, lekko zrumienić , zalać wywarem i ugotować. Ziemniaki umyć, obrać, opłukać, pokrajać w kostkę, dodać do mięsa pod koniec gotowania. Tłuszcz rozgrzać, wymieszać z mąką, zasmażyć, połączyć z zupą i koncentratem pomidorowym, chwilę pogotować, dodać posiekaną natkę pietruszki i doprawić do smaku.

  • Polewka piwna

     

    Polewka piwna

    ·         1 litr piwa /jasnego lub ciemnego/

    ·         150 g razowego chleba /bez skórki/

    ·         3 łyżki masła

    ·         pół łyżeczki kminku

    ·         sól i cukier do smaku

    Masło rozpuścić w rondlu, wrzucić pokrojony w kostkę chleb i ciągle mieszając, podsmażyć 4 minuty. Zalać połową piwa, dusić 10 minut i zmiksować lub przetrzeć przez sito. Połączyć z resztą piwa, dodać kminek i gotować 5 minut. Doprawić do smaku solą oraz cukrem. Podawać z serowymi grzankami.

  • Selerowa zupa krem ze szczypiorkiem

     

    Selerowa zupa krem ze szczypiorkiem

    ·         250g selera naciowego pokrojonego w plastry

    ·         250g selera korzeniowego pokrojonego w cienkie plastry

    ·         1 cebula pokrojona w plastry

    ·         1 por - biała część drobno pokrojona

    ·         50 g masła

    ·         100g ziemniaków pokrojonych w cienkie plastry

    ·         500 ml śmietany kremówki

    ·         500 ml bulionu drobiowego

    ·         1 łyżka octu winnego

    ·         4 świeże jaja

    ·         sól, pieprz do smaku

    Lekko podsmażyć na maśle selery, cebulę i por, aż wyparuje cała woda, pilnując by nie straciły koloru dodając sól i pieprz. W osobnym garnku zagotować bulion drobiowy, dodając śmietankę i ziemniaki. Wrzucić podsmażone warzywa i gotować na dużym ogniu 10 min. Zmiksować na gładką masę, przelać przez gęste sito do czystego garnka. Zagotować mały garnek wody. Dodać ocet i ostrożnie wbić jaja. Kiedy białko się zetnie, odsączyć, pozostawić w cieple, by nie wystygło. Przed podaniem mocno podgrzać zupę, umieścić jajo na talerzu, nalać zupę i posypać szczypiorkiem.

  • Zalewajka rybnicka

     

    Zalewajka rybnicka

    ·         2 -3 suszone grzyby

    ·         6 dużych ziemniaków

    ·         2 szklanki żurku

    ·         1/2 szklanki śmietany

    ·         1 płaska łyżka mąki

    ·         2 ząbki czosnku

    ·         kawałek wędzonki /kurczak lub indyk/

    ·         sól

    Suszone grzyby namoczyć /najlepiej na noc/, ugotować w tej samej wodzie. Dodać surowe, obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki oraz wędzonkę, uzupełnić wodę, tak by ziemniaki były przykryte, gotować do miękkości. Wlać butelkowy żurek , a gdy zawrze - dodać śmietanę rozrobioną z mąką i podgrzać, nie dopuszczając jednak do wrzenia. Doprawić do smaku czosnkiem roztartym z solą.

  • Zimowa zupa fasolowa

    Zimą, przy niskich temperaturach szczególnie polecamy gęste, zawiesiste zupy poprawiające samopoczucie najbardziej zmarzniętych...

     

    Zimowa zupa fasolowa

    1 - 2 puszki białej konserwowej fasoli 20 dag suszonych śliwek 1 łyżka masła 2 l wody / najlepiej zródlanej / cukier sól szczypta gałki muszkatołowej Śliwki umyć i zalać letnią przegotowana wodą, zostawić na noc. Następnego dnia, śliwki wydrylować, ugotować w tej samej wodzie. Dodać fasolę razem z zalewą i gotować na małym ogniu ok. 5 minut. Dodać masło i doprawić do smaku. Podawać w małych glinianych lub kamionkowych miseczkach

     

  • Zupa cebulowa zimowa

    - 1,5l wywaru z mięsa - 40 dkg cebuli - 8 dkg masła - 20 dkg chleba razowego - 3 dkg masła do chleba - imbir, gózdzki, gałka muszkatołowa - sól i pieprz do smaku Cebulę obrać, opłukać, pokrajać w kostkę, usmażyć nie rumieniąc. Chleb pokrajać w kostkę, podsmażyć na maśle , zalać wywarem, dodać cebulę, rozgotować. Pod koniec gotowania dodać przyprawy. Następnie zupę przetrzeć, zagotować i doprawić do smaku. Można podawać ze słonymi paluszkami.

  • Zupa jarzynowa zima

    - 1/4 szklanki kaszy jęczmiennej perłowej - 5 szklanek bulionu wołowego - 1 łyżeczka suszonych ziół - 200g chudej wołowiny - 1 duża marchewka - 1 cebula - 2 pokrojone w plasterki łodygi selera naciowego - 2 łyżeczki posiekanej zielonej natki pietruszki Kaszę wsypać do dużego rondla. Wlać bulion i dodać zioła. Doprowadzić do wrzenia, przykryć i gotować na wolnym ogniu przez 10 minut. Odciąć tłuszcz z wołowiny. Mięso pokroić w cienkie paseczki. Odszumować bulion łyżką cedzakową. Wrzucić wołowinę, por, cebulę oraz seler. Ponownie doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć płomień, przykryć i gotować na wolnym ogniu przez 20 minut, aż mięso i warzywa będą miękkie. Dokładnie odszumować zupę łyżka cedzakową. Usunąć wszystkie oczka tłuszczu z powierzchni zupy. Doprawić do smaku. Nalać zupę do ogrzanych miseczek i posypać natką z pietruszki. Podawać z chlebem z chrupiącą skórką.  

  • Zupa mięsna zwana „ krzepką „ w chlebku

    - 30 dag wołowiny bez kości - 2 podwójne piersi z kurczaka - 5 ziemniaków - 1/2 selera - 6 dkg startego żółtego sera - 5 ziaren ziela angielskiego - 2 liście laurowe - 4 nieduże chlebki do zupy - 1 puszka pomidorów - marchewka, pietruszka, por, mielony kminek - cukier, sól, pieprz do smaku Oba rodzaje mięsa umyć, osuszyć. Wołowinę pokroić w kostkę, a kurczaka w paski. Mięso zalać 2 i 1/2l wody, gotować 15 min, zszumować. Marchewkę, pietruszkę, seler, ziemniaki obrać, umyć, pokroić w kostkę. Por oczyścić, białą część pokroić w talarki. Warzywa dodać do mięsa, wrzucić liście laurowe i ziele angielskie, gotować ok. 45 min. Dołożyć pomidory, mielony kminek. Doprawić do smaku cukrem, solą oraz pieprzem, gotować 15 min. Z chlebków ściąć wierzchy, wydrążyć miąższ, nalać zupę i posypać startym żółtym serem przed podaniem.

  • Żurek z grzybami

     

    Żurek z grzybami

    ·         750 ml żuru gotowego

    ·         750 ml wody

    ·         2 kostki bulionowe / warzywna, wołowo - drobiowa /

    ·         40 g suszonych borowików lub podgrzybków

    ·         1 łyżeczka suszonego majeranku

    ·         1 ząbek czosnku

    ·         150 ml kwaśnej śmietany

    ·         4 jajka

    Grzyby na co najmniej godzinę namoczyć w 250 ml zimnej wody, wyjąć opłukać i pokroić w cienkie paski. Zalać żurem, bulionem, oraz płynem w którym się moczyły, przecedzonym przez gęste sito. Wsypać majeranek i gotować około pół godziny. Potem dodać przeciśnięty przez prasę lub zmiażdżony nożem czosnek, rozbełtaną śmietanę, doprowadzić do wrzenia i zdjąć z ognia. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Podawać z ugotowanymi na twardo jajkami.