Kabina prysznicowa - stomatolog Nowa Ruda - gąsienica gumowa - tłumacz przysięgły włoskiego Wrocław - Artur Synowiec - modne zardzewiałe dekoracje Karnawałowe przyjęcie - Przepisy, Gotowanie Oczami Kobiet

Karnawałowe przyjęcie

Karnawał to okres zabaw i szaleństwa. Takie też powinno być przyjęcie. Bufet pełen pożywnych smakołyków to gwarancja świetnej zabawy.

  • Pieczarki faszerowane

    Pieczarki faszerowane - 12 dużych pieczarek - 100 g orzeszków laskowych - 3 dymki - 6 suszonych moreli - 100g twarożku ziołowego - 1 łyżka oleju - zioła prowansalskie - sól i pieprz do smaku Pieczarki oczyścić. Trzonki wykroić, drobno posiekać. orzeszki zrumienić na suchej patelni (aż zaczną pachnieć). Piekarnik rozgrzać do 200 st. C. Dymki umyć, oczyścić, pokroić w krążki (razem z zieloną częścią). Suszone morele pokroić w kosteczkę. Dymkę przemieszać z posiekanymi trzonkami pieczarek, morelami, orzeszkami i twarożkiem ziołowym. Farsz przyprawić ziołami prowansalskimi, solą i pieprzem. Blachę wyłożyć papierem pergaminowym, umieścić na niej kapelusze pieczarek, posypać solą i pieprzem, posmarować olejem, obłożyć przygotowanym farszem, piec 15 -20 minut. Podawać z bagietką

  • Roladki szynkowe z kremem chrzanowym

    Roladki szynkowe z kremem chrzanowym . - 8 plastrów gotowanej, wędzonej szynki / 200 g / - 1 kubeczek śmietany / 0,2 l / - 1/4 łyżeczki soli 1 łyżka świeżego utartego chrzanu - 1 łyżka soku z pomarańczy - 1/2 pomarańczy - 8 oliwek nadziewanych papryczką - zielona pietruszka Plastry szynki ułożyć obok siebie na desce do krojenia. Śmietanę ubić z solą na sztywno; wymieszać z chrzanem i sokiem z pomarańczy. Kremem chrzanowym posmarować plastry szynki do połowy; trochę kremu odłożyć. Plastry szynki zawinąć w rożki. Resztę kremu nałożyć łyżką do większych otworów rożków i ułożyć je na półmisku. Pomarańczę umyć, osuszyć i razem ze skórką pokroić w cienkie plastry. Plasterki przekroić na pół i udekorować nimi półmisek. Oliwki przekroić na pół i razem z zieloną pietruszką ułożyć na szynce.

  • Sałatka z cykorią

    Sałatka z cykorią - 4 małe cykorie - 2 grejpfruty - 2 mandarynki - 3 łyżki oleju - 2 łyżki soku z limety - 1 łyżka cukru - 1/2 łyżeczka grubo zmielonego czarnego pieprzu - 1/2 łyżeczka ostrej musztardy - 1 limeta - szczypta imbiru Cykorię umyć, osuszyć i wykroić głąby. Pojedynczymi listkami wyłożyć 4 salaterki. Grejpfruty obrać i zdjąć dokładnie białą skórkę. Podzielić na cząstki i zdjąć z nich przy pomocy ostrego noża skórkę. Fileciki pokroić na ćwiartki i usunąć pestki. Mandarynki obrać, podzielić na cząstki, zdjąć z nich skórkę i przekroić na pół; usunać pestki. Olej wymieszać z sokiem z limety, cukrem, imbirem, pieprzem i musztardą. Sosem polać owoce, dokładnie wymieszać, przykryć i odstawić na kilka minut. Limetę sparzyć, osuszyć i razem ze skórką pokroić na cieniutkie plasterki. Sałatkę ułożyć w salaterkach na liściach cykorii i udekorować plasterkami limety. Wszystkim czytelnikom 30 minut w Nowym Roku smacznego życzy Ewa Bierda Przepisy na stronie www. restauracja-darzbor.pl