Polędwiczki wieprzowe z masłem czosnkowym
Składniki:
- 1 -2 polędwiczki wieprzowe,
- 1 łyżka masła,
- 1 łyżka maki,
- 1 łyżeczka wódki lub koniaku,
- 2 ząbki czosnku,
- pieprz, sól , zioła według uznania oraz olej do smarowania
Polędwiczki umyć, obrać z powięzi, lekko zgnieść w ręku. Jeden ząbek czosnku przecisnąć przez praskę, zmieszać z solą, wódka, pieprzem, natrzeć polędwiczki i zostawić na 10 minut. Przygotować masło z roztartym przez praskę czosnkiem, dodać szczyptę soli, dobrze wymieszać, robiąc kulki. Polędwiczki oprószyć mąką i smażyć na oleju, obracając do momentu przyrumienienia. Można podawać z kaszą jęczmienną
i kulką masła czosnkowego.
Wszystkim czytelnikom tygodnika 30minut smacznego życzy Ewa Bierda