Kabina prysznicowa - stomatolog Nowa Ruda - gąsienica gumowa - tłumacz przysięgły włoskiego Wrocław - Artur Synowiec - modne zardzewiałe dekoracje Polędwiczki wieprzowe z masłem czosnkowym - Przepisy, Gotowanie Oczami Kobiet

Polędwiczki wieprzowe z masłem czosnkowym

Składniki:
- 1 -2 polędwiczki wieprzowe,
- 1 łyżka masła,
- 1 łyżka maki,
- 1 łyżeczka wódki lub koniaku,
- 2 ząbki czosnku,
- pieprz, sól , zioła według uznania oraz olej do smarowania

Polędwiczki umyć, obrać z powięzi, lekko zgnieść w ręku. Jeden ząbek czosnku przecisnąć przez praskę, zmieszać z solą, wódka, pieprzem, natrzeć polędwiczki i zostawić na 10 minut. Przygotować masło z roztartym przez praskę czosnkiem, dodać szczyptę soli, dobrze wymieszać, robiąc kulki. Polędwiczki oprószyć mąką i smażyć na oleju, obracając do momentu przyrumienienia. Można podawać z kaszą jęczmienną
i kulką masła czosnkowego.

Wszystkim czytelnikom tygodnika 30minut smacznego życzy Ewa Bierda