Selerowa zupa krem ze szczypiorkiem
Selerowa zupa krem ze szczypiorkiem
· 250g selera naciowego pokrojonego w plastry
· 250g selera korzeniowego pokrojonego w cienkie plastry
· 1 cebula pokrojona w plastry
· 1 por - biała część drobno pokrojona
· 50 g masła
· 100g ziemniaków pokrojonych w cienkie plastry
· 500 ml śmietany kremówki
· 500 ml bulionu drobiowego
· 1 łyżka octu winnego
· 4 świeże jaja
· sól, pieprz do smaku
Lekko podsmażyć na maśle selery, cebulę i por, aż wyparuje cała woda, pilnując by nie straciły koloru dodając sól i pieprz. W osobnym garnku zagotować bulion drobiowy, dodając śmietankę i ziemniaki. Wrzucić podsmażone warzywa i gotować na dużym ogniu 10 min. Zmiksować na gładką masę, przelać przez gęste sito do czystego garnka. Zagotować mały garnek wody. Dodać ocet i ostrożnie wbić jaja. Kiedy białko się zetnie, odsączyć, pozostawić w cieple, by nie wystygło. Przed podaniem mocno podgrzać zupę, umieścić jajo na talerzu, nalać zupę i posypać szczypiorkiem.