Kabina prysznicowa - stomatolog Nowa Ruda - gąsienica gumowa - tłumacz przysięgły włoskiego Wrocław - Artur Synowiec - modne zardzewiałe dekoracje Selerowa zupa krem ze szczypiorkiem - Przepisy, Gotowanie Oczami Kobiet

Selerowa zupa krem ze szczypiorkiem

 

Selerowa zupa krem ze szczypiorkiem

·         250g selera naciowego pokrojonego w plastry

·         250g selera korzeniowego pokrojonego w cienkie plastry

·         1 cebula pokrojona w plastry

·         1 por - biała część drobno pokrojona

·         50 g masła

·         100g ziemniaków pokrojonych w cienkie plastry

·         500 ml śmietany kremówki

·         500 ml bulionu drobiowego

·         1 łyżka octu winnego

·         4 świeże jaja

·         sól, pieprz do smaku

Lekko podsmażyć na maśle selery, cebulę i por, aż wyparuje cała woda, pilnując by nie straciły koloru dodając sól i pieprz. W osobnym garnku zagotować bulion drobiowy, dodając śmietankę i ziemniaki. Wrzucić podsmażone warzywa i gotować na dużym ogniu 10 min. Zmiksować na gładką masę, przelać przez gęste sito do czystego garnka. Zagotować mały garnek wody. Dodać ocet i ostrożnie wbić jaja. Kiedy białko się zetnie, odsączyć, pozostawić w cieple, by nie wystygło. Przed podaniem mocno podgrzać zupę, umieścić jajo na talerzu, nalać zupę i posypać szczypiorkiem.