Kabina prysznicowa - stomatolog Nowa Ruda - gąsienica gumowa - tłumacz przysięgły włoskiego Wrocław - Artur Synowiec - modne zardzewiałe dekoracje Zalewajka rybnicka - Przepisy, Gotowanie Oczami Kobiet

Zalewajka rybnicka

 

Zalewajka rybnicka

·         2 -3 suszone grzyby

·         6 dużych ziemniaków

·         2 szklanki żurku

·         1/2 szklanki śmietany

·         1 płaska łyżka mąki

·         2 ząbki czosnku

·         kawałek wędzonki /kurczak lub indyk/

·         sól

Suszone grzyby namoczyć /najlepiej na noc/, ugotować w tej samej wodzie. Dodać surowe, obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki oraz wędzonkę, uzupełnić wodę, tak by ziemniaki były przykryte, gotować do miękkości. Wlać butelkowy żurek , a gdy zawrze - dodać śmietanę rozrobioną z mąką i podgrzać, nie dopuszczając jednak do wrzenia. Doprawić do smaku czosnkiem roztartym z solą.