Żurek z grzybami
Żurek z grzybami
· 750 ml żuru gotowego
· 750 ml wody
· 2 kostki bulionowe / warzywna, wołowo - drobiowa /
· 40 g suszonych borowików lub podgrzybków
· 1 łyżeczka suszonego majeranku
· 1 ząbek czosnku
· 150 ml kwaśnej śmietany
· 4 jajka
Grzyby na co najmniej godzinę namoczyć w 250 ml zimnej wody, wyjąć opłukać i pokroić w cienkie paski. Zalać żurem, bulionem, oraz płynem w którym się moczyły, przecedzonym przez gęste sito. Wsypać majeranek i gotować około pół godziny. Potem dodać przeciśnięty przez prasę lub zmiażdżony nożem czosnek, rozbełtaną śmietanę, doprowadzić do wrzenia i zdjąć z ognia. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Podawać z ugotowanymi na twardo jajkami.