Kabina prysznicowa - stomatolog Nowa Ruda - gąsienica gumowa - tłumacz przysięgły włoskiego Wrocław - Artur Synowiec - modne zardzewiałe dekoracje Żurek z grzybami - Przepisy, Gotowanie Oczami Kobiet

Żurek z grzybami

 

Żurek z grzybami

·         750 ml żuru gotowego

·         750 ml wody

·         2 kostki bulionowe / warzywna, wołowo - drobiowa /

·         40 g suszonych borowików lub podgrzybków

·         1 łyżeczka suszonego majeranku

·         1 ząbek czosnku

·         150 ml kwaśnej śmietany

·         4 jajka

Grzyby na co najmniej godzinę namoczyć w 250 ml zimnej wody, wyjąć opłukać i pokroić w cienkie paski. Zalać żurem, bulionem, oraz płynem w którym się moczyły, przecedzonym przez gęste sito. Wsypać majeranek i gotować około pół godziny. Potem dodać przeciśnięty przez prasę lub zmiażdżony nożem czosnek, rozbełtaną śmietanę, doprowadzić do wrzenia i zdjąć z ognia. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Podawać z ugotowanymi na twardo jajkami.