Kabina prysznicowa - stomatolog Nowa Ruda - gąsienica gumowa - tłumacz przysięgły włoskiego Wrocław - Artur Synowiec - modne zardzewiałe dekoracje Śledzie w sosie miodowym - Przepisy, Gotowanie Oczami Kobiet

Śledzie w sosie miodowym

Śledzie w sosie miodowym - 500g solonych śledzi - 3 szklanki mleka - sos - duża cebula, - pół szklanki oliwy - sok i otarta skórka z pól cytryny - 4 łyżki miodu - po ćwierć łyżeczki mielonych: ziela angielskiego, cynamonu, goździków, kardamonu i pieprzu - kawałek twardego piernika - sól Śledzie dokładnie myjemy, zalewamy mlekiem, moczymy 24 godziny. Na małym ogniu pod przykryciem zagotowujemy miód z korzeniami. Obraną cebulę wrzucamy na 1-2 minuty na wrzątek, odcedzamy, przelewamy zimną wodą, osączamy, kroimy w drobniutka kostkę, skrapiamy sokiem z cytryny, posypujemy otartą skórką i szczyptą soli. Ususzony kawałek piernika ścieramy na tarce, mieszamy z oliwą, cebulą i przestudzonym miodem. Wymoczone śledzie obieramy ze skóry, usuwamy kręgosłup i ości, myjemy, osuszamy, kroimy na mniejsze kawałki, układamy na półmisku, polewamy przygotowanym sosem. Półmisek przykrywamy folią i wstawiamy na noc do lodówki. Przed podaniem dekorujemy gałązkami zielonej pietruszki. Wszystkim czytelnikom 30 minut smacznego życzy Ewa Bierda. Przepisy również www.restauracja-darzbor.pl

źródło: 30minut