Kabina prysznicowa - stomatolog Nowa Ruda - gąsienica gumowa - tłumacz przysięgły włoskiego Wrocław - Artur Synowiec - modne zardzewiałe dekoracje Karp po staropolsku - Przepisy, Gotowanie Oczami Kobiet

Karp po staropolsku

. - 2 kg żywego karpia - 4 duże cebule - 25 dag masła - mąka - jajka, tarta bułka - masło 1/2 i oliwa 1/2 do smażenia - 1 łyżka przypraw zmiażdżonych / liść laurowy, czarny pieprz, ziele angielskie, kilka ziaren kolendry / - sól Oczyszczonego karpia kroimy w dzwonka. Cebulę kroimy w cienkie krążki. Poporcjowane ryby naciera my przygotowanymi przyprawami i solą, układamy w kamiennym garnku na przemian z krążkami cebuli pozostawiając przykryty garnek w chłodzie do następnego dnia. Na godzinę przed podaniem każdy kawałek ryby obsypujemy mąką, panierujemy w roztrzepanych jajkach i tartej bułce, smażymy na dobrze rozgrzanym tłuszczu, rumieniąc z obu stron. Na pozostałym ze smażenia ryby tłuszczu rumienimy wcześniej wypłukane i dokładnie odsączone krążki cebuli, którymi ryba była przełożona. Na każdą porcję kładziemy kawałek masła oraz smażoną cebulę.