Kabina prysznicowa - stomatolog Nowa Ruda - gąsienica gumowa - tłumacz przysięgły włoskiego Wrocław - Artur Synowiec - modne zardzewiałe dekoracje Karp w sosie kaparowym - Przepisy, Gotowanie Oczami Kobiet

Karp w sosie kaparowym

- 1,5 kg karpia - 1 - 2 głowy karpia - 2 szklanki octu winnego - 2 cebule - 5 - 6 ziaren ziela angielskiego i pieprzu - 3 - 4 goździki - 2 - 3 łyżki kaparów - 2 łyżki zielonych wydrylowanych oliwek - włoszczyzna - kawałek świeżego imbiru - 1/2 szklanki białego wytrawnego wina - pól łyżeczki cukru - sól, pieprz, cytryna - łyżka masła Z głów, włoszczyzny, cebuli, korzeni gotujemy esencjonalny wywar, przecedzamy, odparowujemy tak, aby zostało 1 1/2 szklanki. Sprawionego karpia układamy w płaskim rondlu, zalewamy gorącym octem i zostawiamy na kilka minut. Gdy lekko przestygnie, wyjmujemy z octu, kroimy na dzwonka, układamy w rondlu, zalewamy przecedzonym wywarem i winem, dodajemy skórkę suchego żytniego chleba i gotujemy na małym ogniu ok. 15 minut. Miękką rybę delikatnie wyjmujemy, sos doprawiamy solą, pieprzem, cukrem, mieszamy, przecieramy przez sito. Wlewamy do rondla, podgrzewamy, dodajemy kapary, drobno posiekany imbir, pokrojone w paseczki oliwki. Podgrzewamy na małym ogniu. Cytrynę obieramy ze skórki, kroimy w cienkie plasterki, usuwamy pestki. Plasterki cytryny i kawałki ryby wkładamy do rondla z sosem, podgrzewamy na maleńkim ogniu kilka minut. Podajemy z ziemniakami lub bułeczką.