Kabina prysznicowa - stomatolog Nowa Ruda - gąsienica gumowa - tłumacz przysięgły włoskiego Wrocław - Artur Synowiec - modne zardzewiałe dekoracje Śledź bożonarodzeniowy w sosie chrzanowym - Przepisy, Gotowanie Oczami Kobiet

Śledź bożonarodzeniowy w sosie chrzanowym

Śledź w naszej kuchni wpisał się na stałe do naszych jadłospisów, spotykamy go zarówno na najwykwintniejszych przyjęciach, jak i podczas wieczerzy wigilijnej.

Śledź bożonarodzeniowy w sosie chrzanowym

- 8 filetów śledziowych solonych - 2 cm chrzanu - 300 g śmietanki kremowej - 1 łyżeczka- mieszanki przypraw świątecznych na które składają sie ziele angielskie, całe goździki, anyż oraz ziarna czarnego pieprzu - 1 łyżka musztardy - 1 łyżka brązowego cukru - 2 jaja ugotowane na twardo - 5 ogórków konserwowych - sok z połowy cytryny - koperek szczypiorek Śledzie umyć pod bieżącą zimną wodą, osuszyć papierowym ręcznikiem i pokroić w cienkie plastry. Na tarce zetrzeć chrzan i na parę minut pozostawić w soku cytrynowym. Wymieszać mieszankę przypraw świątecznych z cukrem i musztardą. Obrać jaja, drobno posiekać razem z odsączonymi ogórkami konserwowymi. Koperek i szczypiorek umyć, otrząsnąć z wody, drobno posiekać ewentualnie pokroić w krążki. Jaja i cząstki ogórków dodać do przyrządzonej uprzednio masy. Tak uzyskany dressing to marynata, do której należy włożyć filety śledziowe na 12 godzin. Przed podaniem na stół przechowywać w chłodnym miejscu i podawać z ubitą śmietanką.