Kabina prysznicowa - stomatolog Nowa Ruda - gąsienica gumowa - tłumacz przysięgły włoskiego Wrocław - Artur Synowiec - modne zardzewiałe dekoracje Surówka z kapusty pekińskiej i sera Feta - Przepisy, Gotowanie Oczami Kobiet

Surówka z kapusty pekińskiej i sera Feta

 

Kapusta pekińska daje dużą możliwość kombinacji kulinarnych. Jej delikatny smak decyduje o możliwości połączenia z wieloma innymi składnikami. Połączona z serem i oliwkami może stanowić pożywny posiłek niskokaloryczny. Ser Feta zaliczany jest do popularnych serów greckich. Istnieje wiele legend opowiadających o pierwszych wytwórcach tego przysmaku. Niektóre z nich sięgają nawet do czasów starożytnego Olimpu. Składnikami do jego produkcji jest mieszanka mleka owczego i koziego lub tylko mleko owcze. Przedstawiony przepis zawiera także oliwki.

Składniki:

kapusta pekińska -1/2 małej główki,

ser Feta małe opakowanie,

oliwki zielone,

3 nieduże pomidory,

sól, pieprz do smaku,

oliwa z oliwek – 4 łyżki,

woda – 4 łyżki

sos sałatkowy grecki

Wykonanie:

Surowe warzywa należy umyć i pokroić. Kapustę pekińską kroimy w drobne paski, a pomidory w kostkę lub nieduże kawałki o innym kształcie. Oliwki można dodać cale lub połówki. Sól i pieprz posypujemy ostrożnie, aby nie przesadzić. Do tego dolewamy oliwę z oliwek w zalecanej ilości oraz taką samą ilość wody. Dalej wsypujemy przyprawę do sałatek tzw. sos grecki .Mieszamy delikatnie i próbujemy smak. W zależności od naszych upodobań możemy dodać jeszcze określonych przypraw, ale nie za dużo, ponieważ zgubimy wtedy właściwy smak. Ser Feta czasami jest już pokrojony w kostki, a jeśli nie, to musimy to zrobić sami. Ser dodajemy już po uprzednim wymieszaniu pozostałych składników.