Kapusta pekińska z kukurydzą
Kapusta pekińska jest odpowiednim produktem do sałatki z kukurydzą. Kukurydza jest popularną rośliną uprawianą w wielu krajach. Ludzie wykorzystują ją do produkcji kaszy i mąki lub jako szybki posiłek po ugotowaniu w całości. Dawni mieszkańcy Ameryki, Indianie wierzyli, że jest ona świętą rośliną podarowaną im przez bogów. Duża wartość odżywcza, zawartość skrobi przyczyniła się do rozpowszechnienia jej w różnych rejonach świata. Cennymi składnikami kukurydzy są witaminy A, E oraz B. Zawartość selenu oraz innych cennych mikroelementów wpływa na jej stosowanie w profilaktyce chorób dróg moczowych, a nawet nowotworowych. Jako roślina nie zawierająca glutenu, jest ważnym elementem diety bezglutenowej.
Składniki:
kapusta pekińska – ½ małej główki,
mała puszka kukurydzy,
czarne oliwki,
oliwa z oliwek -4 łyżki,
woda - 4 łyżki,
sok z cytryny,
sol, pieprz do smaku,
koperek zielony,
pomidory –4 sztuki średniej wielkości,
bazylia świeża.
Wykonanie:
Warzywa surowe należy umyć, a następnie pokroić. Kapustę pekińską kroimy w paski, pomidory w kostkę lub plastry . Dodajemy kukurydzę, która może być również przygotowana wcześniej samodzielnie. Dalej czarne oliwki, sól, pieprz do smaku, pokrajany koperek oraz sok z cytryny. Na koniec dodajemy świeżych liści bazyli, które wcześniej należy pokroić na mniejsze części. Na pewno doskonale podkreśli smak otrzymanej potrawy.