Kabina prysznicowa - stomatolog Nowa Ruda - gąsienica gumowa - tłumacz przysięgły włoskiego Wrocław - Artur Synowiec - modne zardzewiałe dekoracje Kapusta pekińska z kukurydzą - Przepisy, Gotowanie Oczami Kobiet

Kapusta pekińska z kukurydzą

Kapusta pekińska jest odpowiednim produktem do sałatki z kukurydzą. Kukurydza jest popularną rośliną uprawianą w wielu krajach. Ludzie wykorzystują ją do produkcji kaszy i mąki lub jako szybki posiłek po ugotowaniu w całości. Dawni mieszkańcy Ameryki, Indianie wierzyli, że jest ona świętą rośliną podarowaną im przez bogów. Duża wartość odżywcza, zawartość skrobi przyczyniła się do rozpowszechnienia jej w różnych rejonach świata. Cennymi składnikami kukurydzy są witaminy A, E oraz B. Zawartość selenu oraz innych cennych mikroelementów wpływa na jej stosowanie w profilaktyce chorób dróg moczowych, a nawet nowotworowych. Jako roślina nie zawierająca glutenu, jest ważnym elementem diety bezglutenowej.

Składniki:

kapusta pekińska – ½ małej główki,

mała puszka kukurydzy,

czarne oliwki,

oliwa z oliwek -4 łyżki,

woda - 4 łyżki,

sok z cytryny,

sol, pieprz do smaku,

koperek zielony,

pomidory –4 sztuki średniej wielkości,

bazylia świeża.

Wykonanie:

Warzywa surowe należy umyć, a następnie pokroić. Kapustę pekińską kroimy w paski, pomidory w kostkę lub plastry . Dodajemy kukurydzę, która może być również przygotowana wcześniej samodzielnie. Dalej czarne oliwki, sól, pieprz do smaku, pokrajany koperek oraz sok z cytryny. Na koniec dodajemy świeżych liści bazyli, które wcześniej należy pokroić na mniejsze części. Na pewno doskonale podkreśli smak otrzymanej potrawy.