Carpaccio z truskawkami i białą rzodkiewką
Składniki:
- 1 cytryna,
- 3 łyżki gęstej kwaśnej śmietany,
- 3 łyżki bulionu warzywnego ze słoika,
- 250g truskawek,
- 1/2 pęczka bazyli,
- 1 rzodkiew /250g/,
- cukier, sól, zmielony pieprz do smaku,
Cytrynę wycisnąć. Śmietanę i bulion wymieszać, doprawić solą, pieprzem, cukrem i odrobiną soku z cytryny. Truskawki i bazylię umyć i osuszyć. Truskawki odszypułkować i pokroić w plasterki. Od listków bazylii oderwać łodyżki. Rzodkiew obrać i na szatkownicy pokroić na cienkie plastry. Ułożyć je na talerzu i skropić sokiem z cytryny. Na to ułożyć truskawki i listki bazylii. Do tego dania osobno podać śmietanę i np. chleb tostowy.
Wszystkim Czytelnikom tygodnika 30minut smacznego życzy Ewa Bierda