Sałatka szparagowa
Składniki:
- 2 kg białych szparagów,
- 1 cebula,
- 4 łyżki białego octu winnego,
- 2 łyżki octu balsamicznego,
- 6 łyżek oleju z pestek winogron,
- 1 łyżka słodkiej musztardy,
- 1/2 pęczka szczypiorku,
- cukier, sól, mielony pieprz do smaku,
Szparagi umyć, osuszyć i cieniutko obrać. Dolne, twarde końcówki obciąć. Szparagi zawinąć w wilgotną ściereczkę. Skórki szparagów gotować przez 10 - 15 minut w 2L wody z 2 łyżkami cukru, następnie wyjąć łyżką cedzakową i wycisnąć. Do wody dodać szparagi i przez 6 – 10 minut gotować na średnim ogniu / na koniec szparagi powinny być jeszcze lekko twarde /. Obrać cebulę i zetrzeć drobno na tarce. Wymieszać oba rodzaje octu, olej, cebulę i musztardę. Dodać 2 łyżki wazowe wody po gotowaniu szparagów. Tak otrzymany sos doprawić solą, cukrem i pieprzem. Szparagi odsączyć i przez 1 godzinę marynować w sosie. Przed podaniem sałatkę można udekorować szczypiorkiem.
Wszystkim Czytelnikom tygodnika 30minut smacznego życzy Ewa Bierda