Kabina prysznicowa - stomatolog Nowa Ruda - gąsienica gumowa - tłumacz przysięgły włoskiego Wrocław - Artur Synowiec - modne zardzewiałe dekoracje Sałatka z mozzarellą i koprem włoskim - Przepisy, Gotowanie Oczami Kobiet

Sałatka z mozzarellą i koprem włoskim

Składniki:
- 200g mozarelli,
- 1 bulwa kopru włoskiego / 260 g /,
- 1 cebula,
- 3 łyżki oleju,
- 1 łyżka miodu akacjowego,
- 1 łyżeczka nasion kopru włoskiego,
- 1 mały melon miodowy / 1 kg /,
- 3 łyżki oleju z orzechów włoskich,
- 1/2 cytryny,
- 2 łodyżki melisy cytrynowej,
- sól, zmielony pieprz do smaku.

Mozzarellę odsączyć, osuszyć, pokroić w plastry. Bulwy kopru oczyścić, umyć, rozkroić na pół, odciąć dolną część, następnie pokroić na cieniutkie plastry. Cebulkę umyć i pokroić w kostkę. Oliwę i miód podgrzać na patelni. Dodać plasterki i nasiona kopru, pozostawić na ogniu przez 3 minuty. Doprawić solą i pieprzem, odstawić do ostygnięcia. Melona pokroić na ćwiartki, usunąć pestki i obrać. Miąższ pokroić w kostkę. Przygotować cytrynowe winegret: olej z orzechów, sok z cytryny oraz cebulkę wymieszać, doprawić solą i pieprzem.  Koper, kawałki melona i mozzarellę ułożyć na półmisku. Doprawić solą i pieprzem, skropić cytrynowym winegretem. Melisę cytrynową opłukać, osuszyć, listki oderwać i ułożyć na sałatce.

Wszystkim Czytelnikom tygodnika 30minut smacznego życzy Ewa Bierda