Surówka z kapusty pekińskiej
Popularnym składnikiem wielu surówek jest kapusta pekińska. W polskich sklepach możemy ją znaleźć przez cały rok kalendarzowy. Zarówno w okresie zimowym jak i letnim jest nieocenionym produktem. Przemawia za tym jej delikatny smak jak również korzystna cena. Jej uprawa przeniesiona została z Chin do wielu krajach o klimacie umiarkowanym. Doceniane są jej wartości odżywcze jako źródła witamin, zwłaszcza duża zawartość witaminy A i C oraz wielu mikroelementów. Dostarcza niewielkiej ilość kalorii, co może zadecydować o stosowaniu jej jako składnik posiłków niskokalorycznych. Przyrządzona na surowo stanowi odpowiedni dodatek do posiłku właściwego. Można ją również stosować do zup i innych potraw gotowanych czy smażonych. Przeważnie surówki z kapusty pekińskiej są łatwe do przyrządzenie i nie pochłaniają wiele czasu.
Surówka z kapusty pekińskiej
Produkty
kapusta pekińska - ½ małej główki
oliwki zielone,
oliwa z oliwek – 4 łyżki
woda – 4 łyżki
pieprz, sól do smaku,
2 nieduże pomidor y,
węgierski sos sałatkowy
Wykonanie:
Podane produkty należy stosować w ilościach odpowiednich do smaku oraz upodobań kulinarnych. Warzywa powinny być umyte i pokrajane w niewielkie kawałki lub paski. Oliwki można dodać w całości. Ich ilość należy dobrać do smaku. Znajdujące się w sklepach przyprawy pod nazwą sosy sałatkowe zawierające sproszkowane przyprawy. Dobrze smakuje w tym przypadku sos węgierski dodany w ilości zawartej w jednym opakowaniu.