Szaszłyk z kurczaka, ogórka i pieczarek
1 pierś z kurczaka,
1 ogórek,
5 pieczarek,
2 łyżki oliwy,
100 g jogurtu naturalnego,
2 ząbki czosnku,
1 łyżeczka curry,
1 łyżeczka kurkumy,
1 łyżeczka oliwy,
sos chili, sól i pieprz do smaku
Przygotować marynatę / jogurt, curry, kurkuma, oliwa, chili / dodając obrany i posiekany czosnek. Pierś z kurczaka umyć, osuszyć i pokroić w kostkę posypując solą. Tak przygotowane kawałki piersi wymieszać z marynatą i wstawić na co najmniej kilka godzin do lodówki / 5 -7 h /. Umyty ogórek i obrane pieczarki pokroić w kawałki i obtoczyć w oliwie. Na przemian nadziewamy na patyczki do szaszłyków, kawałki mięsa, ogórek i grzyby. Szaszłyki tak przygotowane układamy na rozgrzanym grillu i pieczemy obracając, aż kurczak będzie miękki.
Wszystkim czytelnikom 30 minut życzę smacznego Ewa Bierda