Kabina prysznicowa - stomatolog Nowa Ruda - gąsienica gumowa - tłumacz przysięgły włoskiego Wrocław - Artur Synowiec - modne zardzewiałe dekoracje Majowe grillowanie - Grillowane pikantne skrzydełka w miodzie - Przepisy, Gotowanie Oczami Kobiet

Majowe grillowanie - Grillowane pikantne skrzydełka w miodzie

Kto z nas nie ma ochoty zjeść latem karczku, skrzydełek czy innych mięsnych dań z grilla. Na ruszt wrzucić można praktycznie wszystko. Tajemnica tkwi w odpowiednim przygotowaniu i przyrządzeniu dań. Poniżej kilka praktycznych przepisów.

Grillowane pikantne skrzydełka w miodzieq - 16 skrzydełek drobiowych

- 4 łyżki oleju

- 3 krople sosu tabasco

- 1 łyżka miodu

- 1 łyżka keczupu

- 2 łyżki sosu chili

- 1 łyżka octu

- sól, pieprz i rozmaryn do smaku

Olej wymieszać z miodem, keczupem, sosem chili, pieprzem oraz rozmarynem. Skrzydełka umyć, osuszyć, posmarować marynatą, odstawić na 30 minut w chłodne miejsce, osączyć. Grillować ok. 25 minut, często obracając.

Roladki z boczku po wiejsku

- 80 dag surowego boczku

- 2 ząbki czosnku

- przyprawa do grilla

Czosnek obrać, posiekać. Boczek umyć, osuszyć, natrzeć przyprawą do grilla i czosnkiem, odstawić w chłodne miejsce na 24 godz. wyjąć, osączyć. Boczek zwinąć w roladę, obwiązać nicią, zawinąć w folię aluminiową. Piec na grillu do miękkości. Pod koniec pieczenia zdjąć folię, aby mięso się zarumieniło. Podawać pokrojone w plastry.