Majowe grillowanie - Grillowane pikantne skrzydełka w miodzie
Kto z nas nie ma ochoty zjeść latem karczku, skrzydełek czy innych mięsnych dań z grilla. Na ruszt wrzucić można praktycznie wszystko. Tajemnica tkwi w odpowiednim przygotowaniu i przyrządzeniu dań. Poniżej kilka praktycznych przepisów.
Grillowane pikantne skrzydełka w miodzieq - 16 skrzydełek drobiowych
- 4 łyżki oleju
- 3 krople sosu tabasco
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżka keczupu
- 2 łyżki sosu chili
- 1 łyżka octu
- sól, pieprz i rozmaryn do smaku
Olej wymieszać z miodem, keczupem, sosem chili, pieprzem oraz rozmarynem. Skrzydełka umyć, osuszyć, posmarować marynatą, odstawić na 30 minut w chłodne miejsce, osączyć. Grillować ok. 25 minut, często obracając.
Roladki z boczku po wiejsku
- 80 dag surowego boczku
- 2 ząbki czosnku
- przyprawa do grilla
Czosnek obrać, posiekać. Boczek umyć, osuszyć, natrzeć przyprawą do grilla i czosnkiem, odstawić w chłodne miejsce na 24 godz. wyjąć, osączyć. Boczek zwinąć w roladę, obwiązać nicią, zawinąć w folię aluminiową. Piec na grillu do miękkości. Pod koniec pieczenia zdjąć folię, aby mięso się zarumieniło. Podawać pokrojone w plastry.