Stek marynowany ze słoninką
- 6 łyżek oleju z orzeszków ziemnych
- 1 łyżka koniaku lub winiaku
- 4 filety wołowe
- 8 paseczków słoniny lub tłustego boczku
- sos tabasco, pieprz mielony do smaku
Z oleju, sosu tabasco kilku kropel i koniaku przygotować marynatę i włożyć do niej steki. Całość nakryć i zostawić na noc. Mięso osączyć, wysuszyć na ściereczce i doprawić dużą ilością pieprzu. Rozgrzać grill i grillować po 3-4 minuty z każdej strony. Obok steków ułożyć słoninę i grillować ją, aż będzie chrupiąca. Przed podaniem słoninę położyć na stekach. Podawać np. z pomidorami i cebulą z grilla.
Wszystkim czytelnikom 30 minut smacznego życzy Ewa Bierda.
źródło: 30minut