Kabina prysznicowa - stomatolog Nowa Ruda - gąsienica gumowa - tłumacz przysięgły włoskiego Wrocław - Artur Synowiec - modne zardzewiałe dekoracje Stek marynowany ze słoninką - Przepisy, Gotowanie Oczami Kobiet

Stek marynowany ze słoninką

 

- 6 łyżek oleju z orzeszków ziemnych

- 1 łyżka koniaku lub winiaku

- 4 filety wołowe

- 8 paseczków słoniny lub tłustego boczku

- sos tabasco, pieprz mielony do smaku

Z oleju, sosu tabasco kilku kropel i koniaku przygotować marynatę i włożyć do niej steki. Całość nakryć i zostawić na noc. Mięso osączyć, wysuszyć na ściereczce i doprawić dużą ilością pieprzu. Rozgrzać grill i grillować po 3-4 minuty z każdej strony. Obok steków ułożyć słoninę i grillować ją, aż będzie chrupiąca. Przed podaniem słoninę położyć na stekach. Podawać np. z pomidorami i cebulą z grilla.

Wszystkim czytelnikom 30 minut smacznego życzy Ewa Bierda.

źródło: 30minut