Roladki schabowe z grzybami (danie dla 4 osób)
- 50 g suszonych prawdziwków,
- 1/2 pęczka dymki,
- 4 kotlety schabowe,
- 2 łyżki świeżo posiekanego lubczyku,
- 1 łyżka masła,
- 20g sklarowanego masła,
- 150 ml śmietany,
- 250 ml białego wina,
- sól i pieprz do smaku,
Grzyby moczyć 30 minut w gorącej wodzie. Dymkę oczyścić i pokroić w krążki. Następnie osączyć z wody i drobno pokroić a wodę zebrać do garnuszka. Kotlety płasko rozbić, posolić i popieprzyć. Grzyby poddusić na gorącym maśle razem z dymką i lubczykiem. Kotlety posmarować farszem grzybowym, zwinąć w rolady i spiąć je szpilkami lub wykałaczkami. Piec w piekarniku rozgrzanym do 220oC w foremkach do zapiekania. Wodę, w której moczyły się grzyby, wymieszać ze śmietaną i winem, polać nią rolady. Piec około 12 minut. Można podawać np. z makaronem.
Wszystkim Czytelnikom 30 minut życzę smacznego Ewa Bierda