Kabina prysznicowa - stomatolog Nowa Ruda - gąsienica gumowa - tłumacz przysięgły włoskiego Wrocław - Artur Synowiec - modne zardzewiałe dekoracje Pierogi z truskawkami - Przepisy, Gotowanie Oczami Kobiet

Pierogi z truskawkami

Ciasto:
- 1/2 kg maki,
- 1 jajko,
- 1/8 L wody,
- sól,

Nadzienie:
- 60 dag truskawek,
- 2 dag tartej bułki,

Ponadto:
- 5 dag maki do posypywania,
- sól,
- 25 dag śmietany
- cukier,

Mąkę przesiewamy przez sito na stolnicę - robimy stożek i w środek wbijamy surowe jajko, dodajemy sól, wodę i zagniatamy. Ciasto posypujemy mąką, robimy dość gruby wałek i dzielimy na kilka części. Każdą część lekko spłaszczamy ręką, wałkujemy na cienki placek. Następnie wykrawamy krążki o średnicy 8 cm. Wybieramy duże, nie przejrzałe truskawki, myjemy je, osączamy i oprószamy tartą bułką. Nakładamy na środek krążków, składamy na pól i zlepiamy dokładnie brzegi. W szerokim garnku gotujemy wodę, solimy i do wrzątku wrzucamy partiami pierogi. Gotujemy kilka minut, aż wypłyną, i wyjmujemy łyżką cedzakową na talerze. Gorące polewamy słodką śmietaną i posypujemy cukrem.

Wszystkim czytelnikom Tygodnika 30 minut smacznego życzy Ewa Bierda