Kabina prysznicowa - stomatolog Nowa Ruda - gąsienica gumowa - tłumacz przysięgły włoskiego Wrocław - Artur Synowiec - modne zardzewiałe dekoracje Kluseczki ziemniaczane z sosem ziołowym - Przepisy, Gotowanie Oczami Kobiet

Kluseczki ziemniaczane z sosem ziołowym

Składniki:
- 60 dag ziemniaków,
- 3/4 szklanki mąki pszennej,
- 1 jajko,
- 1 żółtko,
- sól, pieprz, gałka muszkatułowa do smaku,

Sos;
-1/2 szklanka śmietanki 30%,
- 1/3 szklanki kwaśnej śmietany,
- 4 łyżki drobno startego parmezanu,
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki,
- 1/2 łyżki posiekanego oregano i tymianku lub mięty i bazylii,
- sól, pieprz do smaku,

Ziemniaki obrać, umyć, ugotować w osolonej wodzie. Jeszcze gorące utłuc na jednolitą masę , dodać mąkę , jajko i żółtko oraz przyprawy. Całość dokładnie wymieszać.
Oba rodzaje śmietany zagotować, dodać parmezan, posiekane zioła, sól i pieprz, podgrzewać chwilę na bardzo małym ogniu, mieszając. W dużym garnku zagotować wodę, osolić. Z ciasta formować podłużne kluski za pomocą 2 łyżeczek, kłaść je na wrzątek, gotować około 1 min. od momentu wypłynięcia na powierzchnię. Wyjąć łyżką cedzakową na półmisek. Podawać polane sosem ziołowym lub sosem grzybowym.
Można również podać z gulaszem albo jako dodatek do dań mięsnych.

Wszystkim czytelnikom Tygodnika 30 minut smacznego życzy Ewa Bierda