Pierogi leniwe
1 szklanka mąki
700g twarogu tłustego
3 jajka
100g masła
3 łyżki bułki tartej
sól
Twaróg dokładnie zmielić. Ok 3l lekko osolonej wody gotować na małym ogniu. jajka z Twaróg, jajka pół szklanki mąki utrzeć na masę. Pod gotującą się wodą zwiekszyć ogień. Posypać mąką stolnicę, wyłożyć na nią ciasto i formować na kształt podłużnych walców. Uformowane kawałki ciasta pokroić ukośnie na około 5 centymetrowe kawałki. Wrzucić do przygotowanej wcześniej wrzącej wody,gotować, aż pierogi wypłyną na wierzch. Po wypłynięciu gotować jeszcze ok. 2 minuty.
Wsypać bułkę tartą na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu. Ciągle mieszać aż do zarumienienia. Dodać masło, mieszać do momentu jego roztopienia. Polać pierogi masłem.