Kabina prysznicowa - stomatolog Nowa Ruda - gąsienica gumowa - tłumacz przysięgły włoskiego Wrocław - Artur Synowiec - modne zardzewiałe dekoracje Pierogi leniwe - Przepisy, Gotowanie Oczami Kobiet

Pierogi leniwe

 

1 szklanka mąki

700g twarogu  tłustego

3 jajka

100g masła

3 łyżki bułki tartej

sól

 

Twaróg dokładnie zmielić. Ok 3l lekko osolonej wody gotować na małym ogniu. jajka z Twaróg, jajka pół szklanki mąki utrzeć na masę. Pod gotującą się wodą zwiekszyć ogień. Posypać mąką stolnicę, wyłożyć na nią ciasto i formować na kształt podłużnych walców. Uformowane kawałki ciasta pokroić  ukośnie na około 5 centymetrowe kawałki. Wrzucić do przygotowanej wcześniej wrzącej wody,gotować, aż pierogi wypłyną na wierzch. Po wypłynięciu gotować jeszcze ok. 2 minuty.

Wsypać bułkę tartą na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu. Ciągle mieszać aż do zarumienienia. Dodać masło, mieszać do momentu jego roztopienia. Polać pierogi masłem.