Kabina prysznicowa - stomatolog Nowa Ruda - gąsienica gumowa - tłumacz przysięgły włoskiego Wrocław - Artur Synowiec - modne zardzewiałe dekoracje Faszerowane warzywa - Przepisy, Gotowanie Oczami Kobiet

Faszerowane warzywa

 

Farsz to masa umieszczana wewnątrz niektórych potraw , przyrządzany jest zwykle z mielonego mięsa, moczonej bułki, jaj, grzybów do którego dodajemy tłuszcz i przyprawy.
Gołąbki gospodarza
Główka kapusty białej lub włoskiej
- 20 dkg szynki wędzonej
- 10 dkg bułki czerstwej
- 20 dkg pieczarek
- 2 jajka
- 250 ml śmietany
- tłuszcz
- mleko
- natka pietruszki
- sól, pieprz i gałka muszkatułowa do smaku

Kapustę oczyścić z uszkodzonych liści, wyciąć głąb, opłukać, zalać dużą ilością wrzącej wody, obgotować aż zmiękną liście. Bułkę namoczyć w mleku, odcisnąć i zemleć. Pieczarki oczyścić, opłukać, drobno pokrajać, usmażyć, wymieszać z bułką, pokrajaną w paseczki szynką, posiekaną natką pietruszki, żółtkami i ubitą pianą z białek. Całość doprawić. Na przygotowanych liściach kapusty ułożyć nadzienie , założyć brzegi do środka, zawinąć w rulon, ułożyć w naczyniu wyłożonym liśćmi kapusty. Zalać doprawioną śmietaną i dusić na małym ogniu po przykryciem.