Kabina prysznicowa - stomatolog Nowa Ruda - gąsienica gumowa - tłumacz przysięgły włoskiego Wrocław - Artur Synowiec - modne zardzewiałe dekoracje Wątróbka wieprzowa z winogronami. - Przepisy, Gotowanie Oczami Kobiet

Wątróbka wieprzowa z winogronami.

 

- 80 dag wątróbki wieprzowej

- 1 l mleka

- 4 łyżki oleju

sos

- 50 dag ciemnych winogron

- 1/2 szklanki białego wytrawnego

wina

- 1 łyżka schłodzonego masła

- 1/2 szklanki wywaru z kurczaka

- 3 łyżki rodzynek

- 2 łyżki brązowego cukru

- sól i pieprz do smaku

Wątrobę oczyścić z błon, umyć, namoczyć w mleku na 2 godziny. Winogrona umyć, przekroić na pół, usunąć pestki. Na patelni rozpuścić cukier, dodać wywar, wino i rodzynki, zredukować płyn do 1/3 objętości. Dorzucić winogron, doprawić solą i pieprzem. Osobno na rozgrzanym oleju obsmażyć wątrobę, podlać ją sosem, dodać masło, przykryć, odstawić na kilka minut. Wątrobę wyłożyć na talerz, polać gęstym sosem.