Wątróbka wieprzowa z winogronami.
- 80 dag wątróbki wieprzowej
- 1 l mleka
- 4 łyżki oleju
sos
- 50 dag ciemnych winogron
- 1/2 szklanki białego wytrawnego
wina
- 1 łyżka schłodzonego masła
- 1/2 szklanki wywaru z kurczaka
- 3 łyżki rodzynek
- 2 łyżki brązowego cukru
- sól i pieprz do smaku
Wątrobę oczyścić z błon, umyć, namoczyć w mleku na 2 godziny. Winogrona umyć, przekroić na pół, usunąć pestki. Na patelni rozpuścić cukier, dodać wywar, wino i rodzynki, zredukować płyn do 1/3 objętości. Dorzucić winogron, doprawić solą i pieprzem. Osobno na rozgrzanym oleju obsmażyć wątrobę, podlać ją sosem, dodać masło, przykryć, odstawić na kilka minut. Wątrobę wyłożyć na talerz, polać gęstym sosem.