Gulasz z żołądków z grzybami
Gulasz z żołądków z grzybami
- 80 dag żołądków kurzych lub indyczych
- 6 dag suszonych podgrzybków
- 1 cebula
- 1 łyżka mąki pszennej
- 3/4 szklanki kwaśnej śmietany
- 1 l bulionu warzywnego
- 1 liść laurowy
- 1 łyżeczka majeranku
- 1 łyżeczka sosu sojowo-grzybowego
- olej
- sól i pieprz do smaku
Żołądki oczyścić, umyć, ugotować do miękkości w bulionie z liściem laurowym, odcedzić / zachować 1 szklankę wywaru/, pokroić na mniejsze kawałki. Grzyby umyć, zalać 3 szklankami wrzącej wody, posolić, gotować do miękkości, odcedzić / 1/2 szklanki wywaru zachować /, wystudzić. Cebulę obrać, posiekać, zrumienić na oleju, dodać żołądki, smażyć chwilę, wrzucić pokrojone w paski grzyby, oprószyć majerankiem, wlać oba rodzaje zachowanego wywaru. Dusić ok. 15 min. Gulasz za gęścić śmietaną wymieszaną z mąką, zagotować. Doprawić solą, pieprzem.i sosem sojowo-grzybowym.