Kabina prysznicowa - stomatolog Nowa Ruda - gąsienica gumowa - tłumacz przysięgły włoskiego Wrocław - Artur Synowiec - modne zardzewiałe dekoracje Sałatka z cykorią - Przepisy, Gotowanie Oczami Kobiet

Sałatka z cykorią

Sałatka z cykorią - 4 małe cykorie - 2 grejpfruty - 2 mandarynki - 3 łyżki oleju - 2 łyżki soku z limety - 1 łyżka cukru - 1/2 łyżeczka grubo zmielonego czarnego pieprzu - 1/2 łyżeczka ostrej musztardy - 1 limeta - szczypta imbiru Cykorię umyć, osuszyć i wykroić głąby. Pojedynczymi listkami wyłożyć 4 salaterki. Grejpfruty obrać i zdjąć dokładnie białą skórkę. Podzielić na cząstki i zdjąć z nich przy pomocy ostrego noża skórkę. Fileciki pokroić na ćwiartki i usunąć pestki. Mandarynki obrać, podzielić na cząstki, zdjąć z nich skórkę i przekroić na pół; usunać pestki. Olej wymieszać z sokiem z limety, cukrem, imbirem, pieprzem i musztardą. Sosem polać owoce, dokładnie wymieszać, przykryć i odstawić na kilka minut. Limetę sparzyć, osuszyć i razem ze skórką pokroić na cieniutkie plasterki. Sałatkę ułożyć w salaterkach na liściach cykorii i udekorować plasterkami limety. Wszystkim czytelnikom 30 minut w Nowym Roku smacznego życzy Ewa Bierda Przepisy na stronie www. restauracja-darzbor.pl