Pieczony schab z orzechami:
- 1 kg schab bez kości,
- 200 dag orzechów włoskich,
- 150 dag masła,- 200 dag oleju,
- sól, pieprz, papryka słodka do smaku,
Schab marynujemy solą, pieprzem, papryką słodką całość nacieramy olejem i odstawiamy na 2 godziny. Przygotowujemy w tym czasie masę: Orzechy włoskie mielimy i mieszamy z rozpuszczonym i sklarowanym wcześniej masłem dodając szczyptę soli. Tak przygotowaną masę odstawiamy do przestygnięcia. Następnie schab nakłuwamy uzupełniając przygotowaną masą. Całość zawijamy w folii obsypanej zmielonymi orzechami i dociskamy. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 180 C przez około 45 minut. Po upieczeniu odstawiamy do wystygnięcia, a następnie kroimy w plastry, podajemy na półmisku na zimno.
Wszystkim czytelnikom 30 minut smacznego i Wesołych Świąt Wielkanocnych życzy Ewa Bierda.
źródło: 30minut