Pascha
Pascha - przyrządzana w Wielkim Tygodniu, jest również świętem chrześcijan. Traktowana zarówno jako tradycja jak i potrawa Wielkanocna. Aby nadać finezji daniom podajemy dwa przepisy, które urozmaicą stół w okresie Świąt Wielkiej Nocy. Przepis na Pasche:
- 1 kg sera twarogowego,
- 25 dag masła,
- 25 dag cukru pudru,
- szklanka śmietanki kremowej,
- 10 dag rodzynek,
- 5 dag orzechów włoskich,
- 5 dag fig,
- 5 dag skórki pomarańczowej smażonej,
- olejek waniliowy i czekolada do smaku,
Twarożek zemleć, masło utrzeć z cukrem, połączyć z twarożkiem, ubitą wcześniej śmietaną kremową oraz opłukanymi rodzynkami, sparzonymi wraz z posiekanymi orzechami. Dodajemy do tego pokrajane w paseczki figi, startą skórkę pomarańczy i olejek waniliowy. Do foremki wypłukanej w zimnej wodzie przekładamy całość i pozostawiamy do stężenia. Przed podaniem foremkę zanurzamy w gorącej wodzie kilka sekund, a następnie tak przyrządzoną paschę wykładamy na półmisek posypując startą czekoladą.