Kabina prysznicowa - stomatolog Nowa Ruda - gąsienica gumowa - tłumacz przysięgły włoskiego Wrocław - Artur Synowiec - modne zardzewiałe dekoracje Pascha - Przepisy, Gotowanie Oczami Kobiet

Pascha

Pascha - przyrządzana w Wielkim Tygodniu, jest również świętem chrześcijan. Traktowana zarówno jako tradycja jak i potrawa Wielkanocna. Aby nadać finezji daniom podajemy dwa przepisy, które urozmaicą stół w okresie Świąt Wielkiej Nocy. Przepis na Pasche:

- 1 kg sera twarogowego,

- 25 dag masła,

- 25 dag cukru pudru,

- szklanka śmietanki kremowej,

- 10 dag rodzynek,

- 5 dag orzechów włoskich,

- 5 dag fig,

- 5 dag skórki pomarańczowej smażonej,

- olejek waniliowy i czekolada do smaku,

Twarożek zemleć, masło utrzeć z cukrem, połączyć z twarożkiem, ubitą wcześniej śmietaną kremową oraz opłukanymi rodzynkami, sparzonymi wraz z posiekanymi orzechami. Dodajemy do tego pokrajane w paseczki figi, startą skórkę pomarańczy i olejek waniliowy. Do foremki wypłukanej w zimnej wodzie przekładamy całość i pozostawiamy do stężenia. Przed podaniem foremkę zanurzamy w gorącej wodzie kilka sekund, a następnie tak przyrządzoną paschę wykładamy na półmisek posypując startą czekoladą.