Jajka ze szpinakiem
Proponowanie danie jest bardzo zdrowe i pożywne, a także nieskomplikowane. Proponowany szpinak zawiera wiele składników cennych dla naszego organizmu. Jest on rośliną uprawianą w wielu regionach świata. Do Europy sprowadzono go z Persji, gdzie już w dawnych czasach doceniano jego właściwości. Zawiera znaczne ilości witaminy C oraz żelaza i innych soli mineralnych. Szpinak stosowany jest w dietach chorych na anemię, miażdżycę , a nawet nowotwory. Zastosowany tutaj parmezan należy do popularnych włoskich serów. Wytwarza się go z mleka krowiego na podstawie starej receptury wywodzącej się jeszcze z czasów średniowiecznych. Jako pierwsi otrzymali ten smaczny ser zakonnicy benedyktyńscy. Obecnie przyjął się jako dodatek smakowy do zapiekanek, makaronów, pizzy itp.
Składniki:
Jajka,
Szpinak – 40 dkg (w zależności od ilości jajek)
Parmezan,
Sól, pieprz do smaku,
Wykonanie:
Szpinak dokładnie myjemy, a następnie gotujemy w lekko osolonej wodzie. Po krótkim czasie gotowania, zazwyczaj jest to kilka minut , odcedzamy. Przygotowanie jajek polega na ugotowaniu ich na twardo. Następnie kroimy je na dwie części i wybieramy żółtko. Przyrządzamy farsz szpinakowy. Sparzone liścia szpinaku kroimy drobno i umieszczamy w rondlu z dodatkiem masła. Podsmażamy lekko. Należy tak postępować ze szpinakiem, aby nie powstała z niego papka. Po ostudzeniu dodajemy żółtka z połówek jaj oraz przyprawy do smaku. Nadzienie wkładamy do wcześniej przygotowanych jajek i posypujemy tartym parmezanem. Następnie umieszczamy w naczyniu żaroodpornym i podpiekamy.