Nasz pasztet tradycyjny
Nasz pasztet tradycyjny
Masa pasztetowa:
- 1/2 kg boczku surowego
- 60 dag cielęciny
- 60 dag wieprzowiny
- 20 dag wątroby
- 1/2 szklanki mleka
- 3 jaja
- 2 suszone grzyby
- 1/2 szklanki bulionu warzywnego
- czerstwa bułka
- liść laurowy
- gałka muszkatołowa
- ziele angielskie
- pieprz i sól do smaku
Mięso pokroić, podsmażyć, następnie wlać trochę bulionu, włożyć grzyby, liść laurowy, kilka ziaren ziela angielskiego i pieprzu. Dusić mięso do miękkości. Wątrobę pokroić w kostkę, sparzyć i pod koniec duszenia dołożyć do mięsa. Całość wystudzić, zmielić z namoczoną w mleku i odciśniętą bułką. Na koniec wbić jajka, doprawić solą, pieprzem, starta gałką muszkatołową i dokładnie wymieszać. Masę włożyć do natłuszczonej formy. Całość wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 190oC.