Kabina prysznicowa - stomatolog Nowa Ruda - gąsienica gumowa - tłumacz przysięgły włoskiego Wrocław - Artur Synowiec - modne zardzewiałe dekoracje Nasz pasztet tradycyjny - Przepisy, Gotowanie Oczami Kobiet

Nasz pasztet tradycyjny

 

Nasz pasztet tradycyjny

Masa pasztetowa:

- 1/2 kg boczku surowego

- 60 dag cielęciny

- 60 dag wieprzowiny

- 20 dag wątroby

- 1/2 szklanki mleka

- 3 jaja

- 2 suszone grzyby

- 1/2 szklanki bulionu warzywnego

- czerstwa bułka

- liść laurowy

- gałka muszkatołowa

- ziele angielskie

- pieprz i sól do smaku

Mięso pokroić, podsmażyć, następnie wlać trochę bulionu, włożyć grzyby, liść laurowy, kilka ziaren ziela angielskiego i pieprzu. Dusić mięso do miękkości. Wątrobę pokroić w kostkę, sparzyć i pod koniec duszenia dołożyć do mięsa. Całość wystudzić, zmielić z namoczoną w mleku i odciśniętą bułką. Na koniec wbić jajka, doprawić solą, pieprzem, starta gałką muszkatołową i dokładnie wymieszać. Masę włożyć do natłuszczonej formy. Całość wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 190oC.