Pasztet z ryby i sera białego
Pasztet z ryby i sera białego
- 200g cebuli
- 200g zielonej papryki
- 500g białego sera
- 300g wędzonego łososia
- 2 łyżki masła
- 4 jajka
- 1/3 szklanki śmietany
- gałka muszkatołowa
- natka pietruszki
- sól i pieprz do smaku
- starty parmezan i bułka tarta do formy
Cebulę posiekaną w kostkę oraz drobno pokrojoną paprykę usmażyć na maśle, często mieszając, nie dopuścić do zrumienienia. Ser zmiksować z jajkami i śmietaną. Dodać
usmażone warzywa oraz podzielonego na drobne cząstki łososia. Delikatnie wymieszać i doprawić pieprzem, gałką muszkatołową i solą. Włożyć do tortownicy wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą wymieszaną z parmezanem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 160oC na ok. 40 minut. Następnie trzymać ok. 45 minut w wyłączonym piekarniku. Po wyjęciu wystudzić, wyjąć z tortownicy i posypać pasztet posiekaną zieleniną.